Prednosti i mane zajedničkog života pre braka: Jedna stvar je presudna za trajnost

- Kao i većina stvari koje činimo, i zajednički život pre venčanja ima i prednosti i mane - kaže za Telegraf psiholog Marija Ristić

Foto: Shutterstock

Trend da mladi parovi koji su u emotivnim vezama pre venčanja žive zajedno uspostavljen je još sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

U psihološkim krugovima već četrdesetak godina vodi se polemika da li zajednički živiot pre venčanja ima više prednosti ili mana.

- Kao i većina stvari koje činimo, i zajednički život pre venčanja ima i prednosti i mane - kaže za Telegraf psiholog Marija Ristić.

Ona navodi da ne može da se generalizuje koliko je to dobro ili loše i da to zavisi od para do para, odnosno od veze do veze.

- Glavna prednost koja i jeste presudna za opstanak  i trajanje veze je to što će se partneri bolje upoznati i jasnije videti jedno drugo. To je teren na kome se uglavnom razbijaju iluzije. Kada sa nekim delite životni prostor i toliko vremena upoznajete ga sa svih strana, vidite mu bolje i one dobre osobine koje vam se sviđaju, ali i one koje vam se recimo baš i ne sviđaju - objašnjava psiholog.

Kako navodi, parovi koji žive zajedno postaju bliži i grade čvršće odnose.

- Oni su pripremljeniji za zajednički život. Njima će venčanje predstavljati nastavak zajedničkog života i manje će im biti stresno u odnosu na one koji ne žive zajedno pre braka. Uz sve to već su naučili da dele kućne obaveze i dužnosti, tako da će samo u tome postajati uigraniji - objašnjava Ristić.

Još jedna stvar koje bi se mogla nazvati prednošću suživota pre braka jeste to što će parovi biti uvežbani da prevazilaze krize koje im se nađu na putu kada uplove u bračne vode.

- Za te parove venčanje je samo froma i dobijanje papira za koji neki smatraju da će im olakšati život. Poslednjih godina sve je više parova koji jednostavno i nemaju potrebu da se venčaju, jer već žive zajedno. Za njih taj papir ne predstavlja nista posebno - objašnjava psihiolog.

Foto: Shutterstock

Kako navodi sagovornica Telegrafa, u zajedničkom životu postoje momenti koji par povezuju na više nivoa.

- Recimo, mnoga istraživanja su pokazala da parovi koji žive zajedno imaju vrlo često jaču duhovnu i intelektualnu povezanost, kao i izraženiju empatiju jedno za drugo. Zanimljivo je da su mnogi naveli da im je jedna među najprijatnijim stvarima u kojoj posebno uživaju prva jutaranja kafa sa partnerom - objašnjava ona.

Ristić ističe da je bi, recimo, manom zajedničkog života moglo da se smatra prihvatanje odnosno neprihvatanje ovakvog načina veze kada su porodice partnera u pitanju.

- I toga, naravno, ima sve manje, ali ako uzmemo u obzir da smo mi ipak donekle tradicionalno i patrijarhalno društvo i danas ima roditelja naročito iz ruranih sredina, ali i iz manjih gradova koji se ne slažu da njihovo dete živi sa partnerom dok se ne uda, odnosno ne oženi. Međutim, treba napomenuti da je to izraženije kod roditelja ženske dece - kaže psiholog.

Na pitanje da li postoji rizik da partneri dosade jedno drugom pre braka, ona kaže:

- Taj rizik postoji u nekim vezama i u suživotu pre formalizacije odnosa, ali i posle venčanja. To je veoma individualno i ne možemo da generalizujemo. Ako ste samo zaljubljeni, onda je taj rizik veliki. Ali ako partnera volite, to znači da ste se odlučili za njega i da ga prihvatate u potpunosti, spremni da će i vaš odnos kao i svaki nekad doći u krizu, koju možete zajedno da pobedite - zaključuje psiholog.

(Telegraf.rs)