Slušate li muziku dok trenirate i trčite? Evo koliko je to pametno i kako utiče na krajnji rezultat

U nekim slučajevima nije dobro vežbati uz muziku, jer se učinak vežbi smanjuje

Da li slušate muziku dok trenirate i trčite? Evo koliko je to pametno i kako utiče na krajnji rezultat.

Mnogi rekreativni sportisti za vreme vežbanja slušaju muziku sa slušalicama u ušima i u tome nema ništa loše, kažu naučnici koji se bave primenjenom naučnom disciplinom, psihologijom sporta i vežbanja.

Istraživanja pokazuju da muzika pozitivno utiče na sport, kaže Ingo Froboese, direktor Centra za zdravlje kroz sport i vežbanje u Nemačkoj. To posebno važi za vežbe s postojanim ritmom, kao što su trčanje ili vožnja bicikla.

Odvlači pažnju s napora

Foto: pixabay.com

- Muzika skreće pažnju trkača sa napora, usmeravajući je prema okolini i stvarajući pozitivno raspoloženje - kaže Froboese. Zbog toga sportisti treninge doživljavaju manje napornim, a to povećava njihovu učinkovitost.

Ali, ne uvek…

Istovremeno muzika trkačima može pomoći u održavanju ritma trčanja i doprinosi opuštenijem trčanju. Njihovo disanje je dublje i ritmičnije, pri čemu se mišići opskrbljuju s više kiseonika. Froboese upozorava da u nekim slučajevima nije dobra zamisao da vežbate uz muziku, jer se učinak vežbi u nekim slučajevima smanjuje.

Stoga se preporučuje da se svaki treći trening ‘odradi’ bez muzike. Početnicima savetuje da povedu računa o tome da tempo i intenzitet muzičkog izbora ne budu prebrzi jer bi u protivnom mogli da dođu u iskušenje da premaše granice sopstvene sportske kondicije.

(Telegraf.rs / net.hr)