Mladi i bez bora: 5 namirnica koje bi trebalo da jedete kako biste zauvek ostali lepi

Lepota ne mora da bude prolazna

Ukoliko želita da vaša koža lica ostane sveža i elastična i time doprinese očuvanju vaše mladolikosti, onda je neophodno da jedete ovih pet namirnica. Evo o čemu je reč.

Naravno da ne bi trebalo da izlažete kožu dugom uticaju sunca i da bi trebalo da je tretirate hidratantnim kremama ako želite da zadržite njen svež izgled.

Ipak, pravo negovanje kože potiče iznutra. Naime, neophodno je da se ispravno hranite i da unosite namirnice koje imaju vitamine i minerale potrebne koži da se regeneriše, nahrani i održava.

- Nažalost, ništa ne može da zaustavi proces starenja, ali unošenje zdrave hrane koja je puna nutrijenata može da doprinese boljem izgledu kože - kaže nutricionista Sofi Tarner i dodaje da je glavni razlog propadanja kože nedovoljno lučenje kolagena, glavnog proteina koji hrani kožu.

Vitamin C je jako važan za bolju proizvodnju kolagena, a njega možemo pronaći u voću i povrću.

Foto: PIxabay.com

Najgora namirnica koju možete da unesete u organizam i da tako ubrzate proces starenja kože lica je, naravno, šećer. On doprinosti smanjenju elastičnosti kože, kao i povećanju stvaranja bora.

- Da biste održali hidratantnost kože jako je važno da unosite minimum dve litre vode, a ne bi bilo loše i da pijete zeleni čaj - savetuje Sofi i dodaje da svakako lice treba tretirati kremama koje ovlažuju kožu.

Kolagen najviše uništavaju "otrovi" koji dospevaju u organizam putem sistema za varenje. Zato je važno unositi hranu koja je prepuna antioksidanasa i koja prečišćeva telo.

Ovih pet namirnica bi trebalo da jedete da biste očuvali mladolikost

Jaja

Ove namirnice sadrže vitamin A, B2 i B7, kao i jod koji su jako važni za održavanje kože.

Pixabay

Školjke

Hrana koja je bogata cinkom i jodom su definitivno školjke, a ovi hemijski elementi su ključni za zarastanje rana. Sadrže i bakar, koji sprečava da koža postane providna i doprinosi mladalačkoj pigmentaciji kože.

Mahunarke

U ove namirnice spadaju sočivo, leblebija, pasulj, grašak i boranija. One su prirodni rezervoar bakra.

Tamno lisnato povrće

Namirnice koje su prepune vitamina C su tamniji zeleniši, a već je pomenuto da je ovaj vitamin važan za vezivanje kolagena. Pored toga zeleno lisnato povrće sadrži i važan vitamin A.

Integralne žitarice

Žitarice od celog zrna su prepune vitamina B i cinka, a ova dva nutrijenta su ključna za zdravu kožu.

(Telegraf.rs)