Ovo je jedina metoda kojom slavni sprečavaju ćelavost - a sada može da se obavi i u Srbiji

Da li je vaša kosa toliko opala da ste počeli da se suočavate sa time da ćete ostatak života provesti ćelavi?

Ako razmišljate o transplantaciji kose, onda postoje velike šanse da ste po internetu tražili ko se sve još odlučio na takav potez, posebno kada su slavne osobe u pitanju.

A rezultati su vam sigurno pokazali da je veliki broj slavnih osoba odlučio da presadi kosu kako bi održali svoju lepotu, ali i karijeru.

Poznati sportisti, holivudski glumci i glumice, kao i popularne muzičke zvezde su otišli pod nož stručnjaka kako bi povratili svoju kosu.

Na sreću mnogih, presađivanje kose više nije samo privilegija bogatih i slavnih, a jedan od najpopularnijih zahvata - FUE metoda (Follicular Unit Extraction), dostupan je i u Srbiji.

U pitanju je minimalno invazivna i veoma konforna procedura koja daje potpuno prirodan rezultat.

Kod ove metode, folikuli dlake se uzmaju direktno iz davajuće regije, u grupicama u kojima dlake i rastu. Dlake se sa korenom uzimaju instrumentima minimalnog promera, difuzno, da ne bi kasnije ostali primetni tragovi razređenja.

Iako ćete realno imati manje kose u potiljačnoj regiji, to neće biti estetski primetno, pa možete potpuno opušteno nositi kratku kosu nakon ove procedure.

U slučaju da i viodlučite da povratite svoju nekada gustu kosu, veoma je važno da znate šta vas tačno čeka.

A kako biste maksimalno olakšali posao sebi, ali i hirurgu, potrebno je da budete upoznati sa najvažnijim stvarima u vezi sa transplantacijom kose koje otkriva dr Marija Balković, lider u transplantaciji kose.

Foto: Lična arhiva

1. Izbor hirurga

Osim znanja, veštine i osećaja za estetiku hirurga, veoma je važno i iskustvo koje će mu pomoći da vas bolje posavetuje, reaguje u svakoj mogućoj situaciji i uradi obim i vrstu intervencije koja je najoptimalnija. Važno je da zna da odgovori na sva vaša pitanja i da vam bude dostupan i nakon intervencije.

2. Davajuća regija

Kod transplantacije kose, jedan od najvažnijih uslova za dobar rezultat je kvalitet i gustina kose u davajućoj regiji. To su potiljačna i bočne regije poglavine na kojoj kosa ostaje doživotno, jer nije genetski predodređena da opada i nije osetljiva na hormonski uticaj.

3. Cena tretmana

Cena je uvek važna za odluku. Niska cena može biti veoma privlačna, ali dobro se raspitajte kod ljudi koji su već uradili ovakvu vrstu procedure po tim cenama – da li su zadovoljni rezultatom, kako je protekla procedura i postoperativni tok. Možete doći u Medical Beauty Center na pregled i konsultaciju.

U svakom slučaju, imajte na umu da cena zavisi od iskustva hirurga koji radi intervenciju, tipa procedure i načina na koji se izvodi, kao i od ozbiljnosti pristupa klinike kojoj ste poklonili poverenje.

4. Postoperativna nega

FUE metoda je neprikosnovena kod manjih i srednjih obima gubitka kose, kao i za rekonstrukciju ožiljaka, restauraciju obrva, brade i slično i zbog toga su se za nju odlučile brojne poznate osobe, objašnjava dr Marija Balković.

5. Čekanje na konačni rezultat

Strpljenje je važno. Za razliku od drugih intervencija u estetskoj hirurgiji, kod ove vrste operacije moramo čekati više meseci na konačni rezultat. Razlog je specifičnost ciklusa rasta dlake. Svakako ćete u svakom trenutku nakon procedure imati više kose u regiji gde je transplantirana, ali morate čekati i do deset meseci da sve dlake izrastu.

To je i trenutak kada se radi evaluacija rezultata i kada se može odlučiti na eventualno progušćenje.

6. Da li je gubitak kose zaustavljen?

Ako je gubitak kose još uvek aktivan (mlađe osobe, genetska predispozicija, izmenjene, istanjene dlake) posavetujte se sa svojim doktorom za tretman koji će vam pomoći da sačuvate vašu preostalu kosu.

To može biti uzimanje tableta propecije, korišćenje losiona minoxidila, terapija sopstvenom plazmom i dr. Potrebno je odrediti šta je najbolje u vašem slučaju. Urađena transplantacija kose u jednoj regiji ne može sprečiti dalji gubitak kose u drugoj (ovo uvek naglasimo zainteresovanim pacijentima iako možda zvuči banalno).

Ovo su samo neke od slavnih osoba koje su odlučile da maksimalno iskoriste sve prednosti koje FUE metoda pruža:

Vejn Runi

Foto: Tanjug/AP

Robi Vilijams

Foto: Profimedia/Polaris

Džon Travolta

Foto: Tanjug/AP

Džejmi Foks

Foto: AP/Tanjug

Nikolas Kejdž

Foto: ProfimediaMAXPPP

Mel Gibson

Foto: Tanjug/AP

Rafael Nadal

Foto: AP/Tanjug

Tom Henks

Foto: AP/Tanjug

(Telegraf.rs)