Zašto je leto najbolje vreme za prestanak pušenja?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Leti se navike lakše menjaju

Foto: Shutterstock

Bilo da ostanete kod kuće ili idete u inostranstvo, boravite kod prijatelja ili odsednete u hotelu, na putovanju se stvaraju novi jutarnji rituali, pa je lakše odoleti želji za pušenjem. I ključni trenuci dana se menjaju, pa možda tradicionalnu jutarnju kafu zamenite velikom čašom svežeg voćnog soka. S letom i promenama navika, imate priliku da naučite da uživate na drugačiji način, odvojite vreme za sebe i za aktivnosti koje inače ne biste radili zbog nedostatka vremena ili želje.

Zbog toga je ostavljanje cigareta najbolja odluka koju pušač može doneti za sebe. A ukoliko ipak niste spremni za ovako radikalnu promenu i ne želite da se odreknete duvana i nikotina u potpunosti, prelazak na neku manje štetnu, bezdimnu alternativu svakako je bolji izbor od nastavka pušenja cigareta.

Proizvodi koji zagrevaju duvan na primer nude poznat osećaj i ukus, ali bez drugih štetnih čestica koji se nalaze u duvanskom dimu, koji nastaje kao produkt sagorevanja duvana.

Kada se cigareta upali duvan počinje da gori i stvara se duvanski dim kroz koji pušači unose ne samo nikotin već i više od šest hiljada materija, od kojih se za oko 100 zna da su štetne ili potencijalno štetne, među kojima je i ugljen monoksid.

Ovaj ključni problem koji stvara duvanski dim naučnici su uspeli da eliminišu tako što su kreirali novu tehnologiju konzumiranja duvana, poput IQOS-a.

IQOS i slični uređaji prilikom korišćenja ne stvaraju dim, a bitna razlika je takođe i to što cigarete stvaraju katran koji nastaje kao proizvod sagorevanja. To se na primeru IQOS-a ne dešava budući da ovaj sistem ne sagoreva duvan i tako ne proizvodi katran. Prilikom pristupanja ovoj vrsti koncepta smanjenja štetnosti, važno je ukazati da ovakvi proizvodi nisu bez rizika i da njihovo korišćenje oslobađa nikotin, koji izaziva zavisnost.

Prelaskom na bezdimne alternative oslobađate se i neprijatnih mirisa duvanskog dima na koži, kosi, rukama, nameštaju, vozilu, što je i higijenski benefit koji ne sme da se zanemari.

Leto je jedinstvena prilika da postanete pažljiviji prema sebi, svom blagostanju i svom zdravlju. Zadržite ovo stanje uma i brzo ćete primetiti promene: razvijenije čulo mirisa i intenziviranje čula ukusa već nakon kratkog vremena.

Svesnost pozitivnih promena koje se dešavaju u vašem telu tokom odvikavanja mogu vas dodatno motivisati i učiniti da se osećate ponosno u odluci da se zauvek oprostite od cigareta!

(Telegraf.rs/PR)