Ako spremate hranu u aluminijumskoj foliji, ovo morate da znate: Neki začini će pokvariti ukus

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nema ništa ukusnije od ribe, piletine ili povrća koji se kuvaju u sopstvenom soku, ušuškani u aluminijumsku foliju, ali bez pojedinih začina

Foto: Pixabay

Aluminijumska folija je nezamenljiva prilikom pripremanja ribe, belog mesa ili povrća u rerni.

Pored toga što omogućava upotrebu male količine ulja, ona pomaže da se namirnice kuvaju u sopstvenom soku, a uz dodatak začinskog bilja hrana postaje ukusnija.

Ipak, u nekim slučajevima nije preporučljivo koristiti alu-foliju kao podlogu za pripremu namirnica.

- Bez obzira na metod pripreme hrane koji koristite, ključno je osigurati da folija ne dođe u kontakt sa hranom koja sadrži dosta soli ili kiseline poput limuna, sirćeta ili soka od paradajza - kaže Stiven Čavez sa Instituta za kulinarstvo za sajt Martha Stewart.

Tehnolog Ali Mening objašnjava da će ovi sastojci izazvati nepovoljnu reakciju u kontaktu sa aluminijumskom folijom, menjajući ukus hrane.

Takođe, namirnice sa visokim sadržajem soli i kiseline mogu da izazovu oslobađanje aluminijuma i njegov prelazak u hranu, što predstavlja potencijalni rizik po zdravlje.

(Telegraf.rs)