Višak kilograma može da utiče i na visinu plate, naučnici su izračunali kada dolazi do smanjenja primanja
Pauza za ručak se skratila
Realnost je ta od koje ne možemo pobeći i ona danas u proseku iznosi 22 minuta, što je za trećinu kraće nego 2012. godine. U tako kratkom vremenskom periodu nije uvek lako ubaciti nutritivno bogat obrok zbog čega brojni zaposleni biraju drugačija rešenja, kao što su sendviči, peciva ili neke druge varijante brze hrane prepune šećera.
To se posebno odnosi na zaposlene žene koje uz porodicu često nemaju mogućnosti izdvojiti više vremena za sebe i sopstvenu ishranu. Pritom je važno naglasiti kako ženski organizam ima snažnu potrebu za unosom tačno određenih namirnica. Nutritivna paleta uključuje specifične vitamine i minerale bitne za zdravlje žene koji se drastično promene u različitim fazama života, ali i tokom duge izloženosti stresu. Na primer, dovoljan unos gvožđa je puno bitniji za žene nego za muškarce zbog gubitka krvi tokom ciklusa, kao i zbog zadržavanja zdrave količine hemoglobina u telu. Osim toga, ženama je više potrebno kalcijuma i vitamina D kako bi očuvale zdravlje kostiju.
Loša i neuravnotežena ishrana može dovesti do stvaranja viška kilograma, što se posledično može odraziti i na poslovne mogućnosti. Naime, istraživanje italijanskih naučnika sprovedeno u devet evropskih zemalja pokazalo je da nakupljanje suvišne telesne mase uz negativan uticaj na zdravlje smanjuje i visinu plate. Tako povećanje indeksa telesne mase (BMI) od samo 10 posto kod žena može dovesti do smanjenja primanja za 1,8 posto.
Ali, na sreću, postoji rešenje uz koje je moguće uneti dovoljnu količinu nutrijenata u organizam te u isto vreme obaviti sve potrebne poslovne obaveze. Radi se o međuobroku, malenom zalogaju koji, uprkos količini, može sadržati niz potrebnih nutrijenta. Odličan primer je Oat Bite, novi proizvod iz palete Boom Boxa napravljen bez dodatog šećera, bez veštačkih aroma ili boja. Radi se o ukusnom ovsenom veganskom zalogaju kockastog oblika u praktičnom pakovanju koji dolazi u tri ukusa: šumsko voće i bela čokolada, lešnik i crna čokolada, te badem i crna čokolada.
Koliko je za normalni rad organizma bitno konzumiranje međuobroka, objasnila nam je i nutricionistkinja Karmen Matković Melki.
- Redovna konzumacija obroka, svaka četiri sata, omogućava normalnu izmenu gladi i sitosti, zbog čega su i međuobroci važni. Predugo gladovanje tokom radnog/aktivnog dela dana može dovesti do značajnijeg pada glukoze u krvi i osećaja slabosti, nervoze, slabije koncentracije i kasnijeg prejedanja. Laganiji i hranjivi međuobroci omogućavaju adekvatan i ravnomeran unos energije kroz dan – objašnjava Matković Melki te dodaje da laganiji ili manji međuobrok može imati od oko 100 do 300 kcal, zavisno od sastava i količine.
Odličan su izbor zato snackovi od celih žitarica poput ovsa jer se polako probavljaju što daje duži osećaj sitosti te polagano podižu i spuštaju šećer u krvi, a ujedno su odličan izvor dijetalnih vlakana i vitamina B. Upravo jedan takav snack jeste novi Oat Bite iz Boom Boxa.
Osim toga, važno je naglasiti da su redovni obroci i raznolika ishrana osnova zdravlja, ali i fit tela, što je mnogima posebno važno pred leto i godišnji odmor. Manji i pravilno raspoređeni obroci omogućavaju, naime, celodnevni unos energije što je važno za aktivan životni stil.
- Osobe koje redovno vežbaju lakše i kvalitetnije izvode telesnu aktivnost ako jedu laganije međuobroke, bogate hranjivim sastojcima. Ravnomerno raspoređeni obroci kroz koje se u ishranu uključuju sve grupe namirnica najpravilniji su način održavanja fit tela – zaključuje Matković Melki.
(Telegraf.rs/PR)