Porklijali krompir nije zdrav: Ako već ima klice, ovo je način da ga konzumirate bez bojazni
Proklijali krompir proizvodi hemikaliju solanin, koja može da bude otrovna ako se konzumira
Proklijali krompir nije bezbedan za jelo, jer to znači da je u stadijumu u kojem je proizveo prirodne toksine.
- Krompir niče kada je izložen toplom okruženju, na temperaturi od dvadeset i više stepeni - objašnjava registrovani nutricionista Rahaf Al Boči, vlasnik kompanije Olive Tree Nutrition i portparol Akademije za ishranu i dijetetiku, i dodaje:
- Proklijali krompir proizvodi hemikaliju solanin, koja može da bude otrovna ako se konzumira.
Prema pisanju "Simlpy recepies", ako je krompir upravo proklijao, ima samo male klice i još je čvrst, ukoliko ih pažljivo uklonite, kao i sve mekane delove - može da se pojede. Ali ako se krompir pravilno uskladišti, u tom slučaju može da potraje mnogo duže.
1. Držite krompir dalje od toplote i svetlosti
Svetlost, toplota i vlaga mogu da ubrzaju klijanje, pa je najbolje da ga držite na hladnom, suvom i tamnom mestu. Dobre opcije su ostava ili fioka, za razliku od pulta ili prozorske daske na koje dopire dnevna svetlost.
Čuvajte krompir u frižideru
Novo istraživanje dovelo je u pitanje dugogodišnje preporuke za skladištenje hrane, pa biste možda želeli da razmislite o držanju krompira u frižideru.
- Dok su stručnjaci ranije savetovali da se krompir ne hladi, jer se smatralo da niske temperature povećavaju šećere koji formiraju akrilamid, potencijalni kancerogen u krompiru, nova istraživanja pokazuju da to jednostavno nije tačno - kaže nutricionista Kelsi Kunik.
Britanska agencija za standarde hrane kaže da je čuvanje krompira u frižideru bezbedno i da može da produži rok trajanja krompira za tri-četiri meseca.
3. Prebacite krompir iz plastične kese
Krompir često dolazi u plastičnim kesama, koje nisu idealne za skladištenje. Umesto toga, zamenite plastiku papirnom kesom, mrežastom kesom ili plastičnom kutijom sa ventilacijom. Plastična kesa može da podstakne vlagu, što može da dovede do stvaranja buđi i truleži.
4. Držite krompir podalje od određenog voća i povrća
Važno je u čijem je društvu vaš krompir. Ne čuvajte ga u blizini jabuka, avokada, paradajza ili drugih vrsta proizvoda koji oslobađaju etilen. To je gas koji proizvodi neki proizvodi koji može izazvati brže sazrevanje osetljivog voća i povrća.
5. Uklonite proklijali ili pokvareni krompir
Jedan proklijali krompir može da utiče na ostatak.
- Ako primetite da se jedan krompir kvari, uklonite ga sa gomile jer se bakterije i buđ lako mogu preneti na drugi krompir - podvlači Kunik.
(Telegraf.rs)