Kako pravilno držati čašu za vino: Ove načine nalaže bonton

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kada se radi o vinskom bontonu, tu se radi o vrlo jednostavnoj primeni nekoliko propisanih pravila iza kojih se krije praktičan i logičan razlog

Foto: Shutterstock

Držanje čaše za vino nije nikakva nauka, ali postoji pravi i pogrešan način da se to uradi. Kao opšte pravilo, držite čašu za dršku umesto da je držite oko takozvanog bokala (posude).

Kada se radi o vinskom bontonu, tu se radi o vrlo jednostavnoj primeni nekoliko propisanih pravila iza kojih se krije praktičan i logičan razlog.

Tradicionalna čaša za vino sa stablom sastoji se od posude (u koju se sipa vino), stabla ili, kako se kod nas u narodu zove, nožice (dugačkog, tankog dela ispod posude) i osnove (ravnog dela na dnu), tj. podnožja.

Naravno, postoji nekoliko različitih vrsta čaša za vino koje su napravljene za potpuno uživanje u određenim sortama, čaša sa širokim posudama za pinot noir ili uska čaša za šampanjac. Međutim, najčešće se pod tradicionalnom čašom za vino podrazumeva bilo koja čaša sa drškom.

Opšte pravilo za pravilno držanje tradicionalne čaše za vino jeste: što manje kontakta sa čašom, to bolje.

Hvatajte čašu sa vinom uvek za stablo. Držeći je za stablo, nežno je podignite prstima, čime će se izbeći promene u temperaturi vina kroz kontakt dlana sa posudom. Istovremeno, imaćete veću kontrolu pri pravljenju vrtloga u čaši, kako piše "Vinologija.rs".

Čašu možete držati na sledeće načine

Palac i kažiprst

Držite čašu pri dnu drške, hvatajući između palca i kažiprsta. Ostatak vaših prstiju počiva na bazi.

Uhvatite stablo čaše

Uhvatite čašu pri dnu nožice, skoro kao da hvatate šolju kafe za njenu dršku.

"Uštinite" čašu u podnožju

Palcem i kažiprstom uhvatite staklo oko mesta gde se stablo i baza spajaju.

Poluga na podnožju čaše

Držite čašu za podnožje tako da palac bude na vrhu, a kažiprst na dnu.

(Telegraf.rs)