Kako pravilno držati čašu za vino: Ove načine nalaže bonton
Kada se radi o vinskom bontonu, tu se radi o vrlo jednostavnoj primeni nekoliko propisanih pravila iza kojih se krije praktičan i logičan razlog
Držanje čaše za vino nije nikakva nauka, ali postoji pravi i pogrešan način da se to uradi. Kao opšte pravilo, držite čašu za dršku umesto da je držite oko takozvanog bokala (posude).
Kada se radi o vinskom bontonu, tu se radi o vrlo jednostavnoj primeni nekoliko propisanih pravila iza kojih se krije praktičan i logičan razlog.
Tradicionalna čaša za vino sa stablom sastoji se od posude (u koju se sipa vino), stabla ili, kako se kod nas u narodu zove, nožice (dugačkog, tankog dela ispod posude) i osnove (ravnog dela na dnu), tj. podnožja.
Naravno, postoji nekoliko različitih vrsta čaša za vino koje su napravljene za potpuno uživanje u određenim sortama, čaša sa širokim posudama za pinot noir ili uska čaša za šampanjac. Međutim, najčešće se pod tradicionalnom čašom za vino podrazumeva bilo koja čaša sa drškom.
Opšte pravilo za pravilno držanje tradicionalne čaše za vino jeste: što manje kontakta sa čašom, to bolje.
Hvatajte čašu sa vinom uvek za stablo. Držeći je za stablo, nežno je podignite prstima, čime će se izbeći promene u temperaturi vina kroz kontakt dlana sa posudom. Istovremeno, imaćete veću kontrolu pri pravljenju vrtloga u čaši, kako piše "Vinologija.rs".
Čašu možete držati na sledeće načine
Palac i kažiprst
Držite čašu pri dnu drške, hvatajući između palca i kažiprsta. Ostatak vaših prstiju počiva na bazi.
Uhvatite stablo čaše
Uhvatite čašu pri dnu nožice, skoro kao da hvatate šolju kafe za njenu dršku.
"Uštinite" čašu u podnožju
Palcem i kažiprstom uhvatite staklo oko mesta gde se stablo i baza spajaju.
Poluga na podnožju čaše
Držite čašu za podnožje tako da palac bude na vrhu, a kažiprst na dnu.
(Telegraf.rs)