Probali smo da odvojimo žumance od belanceta uz pomoć belog luka: Provereno, uspeva

Još jedan kuhinjski trik!

Verujemo da svi znate kako da odvojite žumance od belanceta i da za to uvek koristite ljusku: pažljivo prepolovite ljusku napola i presipate žumance napred-nazad iz jedne polovine u drugu. Međutim, jedan drugi, provereni trik može još bolje da vam posluži. Osvojio je društvene mreže, a mi smo rešili da ga isprobamo.

Jaje se pažljivo razbije u činiju tako da se celo žumance lepo odvoji. Potom, o oljušten čen belog luka trljajte prste.

Prstima nežno uzmite žumance i podignite ga. Videćete kako će se lepo i ucelo odvojiti od belanceta. Skoro da izgleda previše dobro da bi bilo istinito!

Ali, ako se pitate kako se to uopšte dešava, iza ovog trika stoji nauka. To ima veze sa istim hibridnim molekulima sumpora, vodonika i ugljenika koji daju beli luk njegov jak miris.

- Beli luk oslobađa merkaptane, zbog čega vaši prsti budu lepljivi i formira vezu sa žumancetom- objašnjava tiktoker Noa Jang u sličnoj demonstraciji.

Pogledajte u videu iznad teksta kako smo mi to uradili.

(Telegraf.rs)