Šta znači kada padate u snu? Moguće je da gubite kontrolu nad nekom situacijom

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sanjati da padate obično je znak da ste zabrinuti zbog nečega u svom životu

Foto: Shutterstock

Snovi o padanju su prilično česti i mogu da se povežu sa bilo čim što je podložno padu ili rastu - od finansija, akcija, statusa, odnosa, očekivanja...

Sanjati pad obično znači gubitak kontrole nad važnom situacijom.

- To takođe ukazuje na strah, teror i anksioznost koji proizilaze iz gubitka kontrole nad značajnim stvarima - ističe za Dreams, kaže dr Nereida Gonzales-Berios, sertifikovani psihijatar i dodaje da osećaj pada može da predstavlja osećaj bespomoćnosti.

Međutim, da bi ste preciznije protumačili svoj san važno je da uzmete u obzir nekoliko drugih naznaka, kao što su odakle padate, zašto i kako se osećate.

Nauka iza padajućih snova

Slobodan pad u snu jedan je od glavnih "motiva" koje je svojevremno identifikovao Karl Jung u njegovom delu "Čovek i njegovi simboli", koji on povezuje sa mitom o Ikaru.

Kako je opšta funkcija snova da pokušaju da povrate našu psihološku ravnotežu tako što proizvode "materijal" snova koji ponovo uspostavlja, na suptilan način, potpunu psihičku ravnotežu.

To objašnjava zašto ljudi koji imaju nerealne ideje ili previsoko mišljenje o sebi, ili koji prave velike planove koji su nesrazmerni njihovim stvarnim mogućnostima, sanjaju da lete ili padaju. San u tom smislu nadoknađuje nedostatke njihovih ličnosti, istovremeno ih upozoravajući na opasnosti u njihovom sadašnjem toku.

Ako se zanemare upozorenja iz sna, stvarne nesreće mogu zauzeti njihovo mesto.

Foto: Shutterstock

- Ali moram ponovo da naglasim da su to motivi koji se moraju razmatrati u kontekstu samog sna, a ne kao šifre koje se same po sebi objašnjavaju - bio je Jungov stav, koji je ove snove smatrao upozorenjem da je naš domet možda proširio naše razumevanje.

Prema drugim tumačenjima, ovakav san je indikativni nepriznati osećaj da smo izgubili kontrolu u jednom ili više aspekata naših života, sem ako izumemo Jungovovg savremenik i mentora Sigmunda Frojda koji snovima o padu pripisuje inherentnu seksualnost, pri čemu je pad - pad iz milosti.

Ali dok je Frojd bio čovek svoje ere, moderne kulturne interpretacije vide pad u vezi sa finansijama te osobe i neizbežnim uticajem do kojeg može dovesti kontinuirano loše upravljanje.

Varijacije snova o padu

Snovi o padanju dolaze u mnogo oblika. Ima onih u kojima sanjar nikada ne pada sa nečega, već pada tokom celog sna. Postoje padovi sa drveća, litica, zgrada ili u liftu - a svaka vrsta padajućeg sna ima svoje značenje.

1. Pad sa litice

Padanje sa litice u snu bi značilo da ste pod stresom zbog nečega ili nekoga. Sam fizički gubitak kontakta sa nečim u našim padajućim snovima predstavlja figurativniji gubitak kontakta u budnom svetu. Bilo da ovo predstavlja gubitak kontakta sa prijateljima ili porodicom nakon selidbe, ili da osećate da neka težnja postaje nedostižna, pad sa litice može ukazivati na to da se takvim stvarima poklanja posebna pažnja.

2. Snovi o saplitanju

Snovi o saplitanju mogu predstavljati strah od zaostajanja. Bilo da se radi o poslu i uopšte u životu, predstavljaju neuspehe ili strah od greške. Često koristimo izraz "skliznuti" ili "saplesti se" kada neko napravi grešku, što je usko povezano sa značenjem sna.

3. Pad sa neba

Pad sa neba obično predstavlja osećaj da ste van kontrole i može ukazivati na to da ste zabrinuti ili rastrzani između nečega. Ova vrsta sna će se najverovatnije dogoditi kada prolazite kroz veliku životnu promenu.

- Spori pad sa visokog mesta može da ukaže na to da ste na "raskrsnici" i da ne možete da donesete odluku - kaže stručnjak za spavanje Doroti Čejmbers.

4. Pad u liftu ili niz šaht lifta

Ovakav san je onaj koji najviše zabrinajava i zahteva najtemeljniju analizu. Kombinacija gubitka kontrole i zatvorenosti može da uzazuje na ozbiljan gubitak samopoštovanja, kontrole ili poniranje raspoloženja.

Čini se da mnoga značenja padajućeg sna impliciraju da postoji nepriznati gubitak kontrole koji uzrokuje podsvesnu anksioznost. Iz tog razloga, ne treba zanemariti takve snove jer je neophodno utvrditi šta je najbolji odgovor na taj gubitak kontrole.

(Telegraf.rs)