Trikovi pomoću kojih se patišpanj neće lepiti za pleh niti će pucati

Uz malo truda i strpljenja napravićete savršen kolač

Foto: Shutterstock

Patišpanj se koristi za pripremu kolača i torti. Međutim, domaćice najbolje znaju koliko ume da bude nezgodno da se patišpanj izvadi iz pleha, a da se ne zalepi.

Takođe, još jedan problem koji ide pod ruku s ovim prvim jeste pucanje patišpanja, te domaćice često prave duplu meru, jer pretpostavljaju da im prva tura neće dobro ispasti.

Kako više to ne biste morali da radite i da se nervirate, mi smo za vas pripremili nekoliko sjajih trikova.

Kako biste bili sigurni da se patišpanj neće zalepiti, važno je da dobro podmažete pleh. Kulinarski stručnjaci uglavnom savetuju maslac ili mast. Zatim odsecite komad papira za pečenje koji je nešto manji od kalupa. Stavite ga u namašćeni kalup tako da bude u ravni sa dnom kalupa.

Kada je gotov, plastičnom špatulom nežno odvojte ivice patišpanja od zidova. Ostavite nekoliko minuta da se prohladi, a onda izvucite patišpanj sa papirom, pa tek potom skinite papir.

Sada na red dolazi deo koji muči mnoge domaćice, a u pitanju je pucanje patišpanja pri savijanju.

Prvo što je potrebno da uradite jeste da pripremite vlažnu pamučnu krpu. Na krpu stavite patišpanj i savijte rolat.

Ostavite ga da odstoji oko 15 minuta, a onda odmotajte koru i premažete je punjenjem po izboru.

(Telegraf.rs)