4 najčešće greške pri spremanju zimnice: Zbog njih se najčešće salate i slatka kvare
Stvari za koje svi verujemo da su nebitne, mogu uništiti čitave zalihe
Kada u prolazu zamirišu prve pečene paprike, džem i kuvano slatko, shvatamo da je vreme da se oprostimo od leta i da nam dolazi jesen i vreme zimnice.
Ovaj vid čuvanja hrane, u nedostatku svežih namirnica, omogućava da tokom cele godine konzumiramo omiljeno voće ili povrće.
Međutim, domaćice najbolje znaju da je priprema zimnice veoma naporan posao, a nekada i pored mnogo uloženog truda zimnica propadne pre nego što dođe zima.
Uloženo vreme i trud mogu da nestanu za tili čas, a sve to zbog ovih grešaka.
1. Loše mesto za odlaganje
Da bi zimnica dočekala i preživela zimu, potrebno je da je čuvate na mestu gde nema vlage, promaje, sunca i toplote. Ovi faktori utiču na ubrzanu fermenatciju voća i povrća u tegli i njihovo brže kvarenje.
2. Nepravilno sterilisane tegle
Ukoliko su tegle nepravilno sterilisane, u njima mogu da ostanu bakterije i razni štetni mikroorganizmi koji će dovesti do fermentacije voća i povrća. Da biste izbegli rizik od ove pojave, važno je da ih dobro operete.
3. Upotreba prezrelog voća i povrća
Ako su voće i povrće prezreli, to će dovesti do bržeg raspadanja i kvarenja, pa čak i ako budete stavili konzervanse. Da se ovo ne bi dogodilo, birajte čvrste i mlade plodove koji nemaju oštećenja i znakove truljenja.
4. Niste dobro zatvorili teglu
Važno je da dobro zatvorite poklopac dok je sve još vruće, jer će toplota izvući kiseonik i stvoriti vakuum. Ukoliko kiseonik uđe teglu ili flašu, izazvaće ubrzano kvarenje.
(Telegraf.rs)