Osvežite svoj prostor: Skandinavski trendovi kućnog dekora koje ćete želeti i u svom domu

Skandinavci su poznati po svojoj praktičnosti življenja i uređenja životnog prostora. Ove ideje će vas inspirisati i nećete zažaliti ako ih usvojite

Foto: Shutterstock

Skandinavski dizajn je poznat po tome što je uvek u funkciji udobnosti, čistih linija u zemljanim prigušenim paletama i nenaglašenom šiku. Elementi nameštaja koji se uklapaju u svaki prostor uvek su nešto na šta možete računati kada se spremate za uređenje vašeg doma, posebno ako preferirate minimalistički stil.

Evo liste skandinavskih trendova koju preporučuju dizajneri na sajtu "ApartmentTherapy". Kažu da nećete pogrešiti niti zažaliti ako se opredelite za njih, i to u narednih nekoliko godina.

Gustavijanski nameštaj

Dok termin „skandinavski nameštaj“ obično podseća na obične, ali čvrste danske drvene stolove i stolice, ponekad siluete ovih komada manje odslikavaju duh iz srednjeg veka, a više duh fensi moderne seoske kuće.

Na primer, dizajner Kortni Meklaud iz "Right Meets Left Interior Design-a", predlaže ulaganje u švedski nameštaj u gustavijanskom stilu. Delikatni detalji, prelepe proporcije i prozračna završna obrada savršeno dopunjuju savremene enterijere. Moderne antikvarnice mogu biti prava mesta za pronalaženje ovih komada.

Pokušajte da pomešate gustavijanski nameštaj u bledosivim, kremastobelim i suptilnim plavim sa tamnosmeđim kako biste napravili prelepu šemu dizajna u skandi stilu.

Boje zidova

Skandinavski dizajn enterijera uključuje uglavnom neutralne i prirodne tonove, sa izuzetkom određene nijanse plave, tzv. "robinova jaje-plava", koja je smirujuća, hladna boja koja se dobro poigrava sa belim i plavim šumom povezanim sa skandi stilom.

„Robinova jaje-plava" je klasičan element skandinavskog stila za koji nećete požaliti da ga uvrstite u svoj dekor. Obojte svoje zidove u ovu umirujuću nijansu kao prelepu pozadinu za prozračni osećaj skandinavskog dekora.

Ako ne želite da se posvetite ofarbanim zidovima, pokušajte onda da obojite prostor mekim navlakama ili prostirkama. Takođe možete nabaviti ukrasne dodatke u ovoj zabavnoj nijansi i dobiti fenomenalnu atmosferu u svom životnom prostoru.

Nijanse visokog kontrasta

Čisti, jednostavni dizajni osvežavaju, ali uključivanje malo dubljih tonova može vam pomoći da postignete isti minimalistički efekat — samo sa malo dodatne definicije i drame. Ako osećate da je vaša soba u stilu skandi malo previše prozračna i vizuelno „prazna“, nećete požaliti što ste dodali tamniji nameštaj mešavinu upravo iz ovog razloga.

Ovi predmeti će se takođe dobro poigrati sa raspoloženijom šemom dizajna, ako poželite da krenete tim putem u svom domu.

Tekstura

Tonske teksture su još jedan skandi element dizajna za koji nikada nećete zažaliti što ste ga ugradili u svoj prostor. Dodavanje teksturiranih elemenata pomaže u pružanju vizuelnog interesa i dubine prostoriji, što je ključno za skandinavski dizajn.

Kada u datom prostoru postoji mala ili nikakva varijacija u pogledu boje, tekstura je ono što će napraviti značajnu razliku. Kako kažu stručnjaci, jedan od pristupa skandinavskom dizajnu je tekstura na teksturi – ratan, tkani papirni gajtan i veštačka ovčiju koža, npr.

Igranje tipičnim neutralnim tonovima skandinavskog stila sa varijacijama u materijalima i teksturama učiniće da se prostor oseća toplo i privlačno, dok se postiže minimalan skandinavski osećaj.

Nećete se pokajati ako nabavite minimalni kožni otoman ili stolicu u skandi stilu, udobno koliko i prijatno za oko. Ako niste spremni da investirate u sav novi nameštaj ili završnu obradu, dizajneri predlažu da se fokusirate na tekstil: zdepasto pleteno ćebe ili pokrivač od ovčje kože u vaš prostor uneće dašak mekoće i udobnosti.

Nameštaj čistih linija

Kako biste upotpunili prozračni izgled skandinavskog dekora po primcipu „manje je više“, mnogi dizajneri kažu da nećete požaliti što ste uložili u jedinstven i moderan nameštaj čistih linija, posebno onaj stila iz perioda sredine veka.

Ono što je sjajno u vezi sa nameštajem čistih linija je to što ovi komadi stvaraju neutralnu pozadinu na koju možete da postavite dekorativne dodatke, čak i ako, stilski, vaš izbor nije skandinavski iz udžbenika. Na kraju krajeva, tajna skandi dizajna je u njegovoj zanimljivosti i slojevitosti koja ne može brzo dosaditi jer se bazira na čistim linijama, kontrastima i jedinstvenim komadima.

(Telegraf.rs)