Nekoliko saveta za brzo prirodno zarastanje ožiljaka

Ožiljci su deo procesa ozdravljenja tela, ali njihovo zarastanje se može ubrzati na prirodan način

Foto: Pixabay

Retko ko prođe kroz život bez nekoliko ožiljaka. A, ako ste neko ko je prošao kroz bio koju vrstu operacije sigurno imate ožiljke, ili ukoliko imate ozbiljnijih problema sa aknama koje ostavljaju trag na licu. Čak i ako je ožiljak sakriven ispod vaše odeće, znate da mrlja postoji i to na neki način utiče na vaše samopouzdanje. A, da stvar bude ponekad još iritantnija sa ožiljcima, oni mogu da svrbe i bole, čineći vas još nervoznijim.

Ožiljci su deo prirodnog procesa zarastanja kože. U stvari, ožiljci su novo tkivo koje se formira prilično brzo kako bi zaštitilo telo od klica i bakterija. Prekomerna proizvodnja kolagena nakon povrede čini da ožiljno tkivo izgleda podignuto ili kvrgavo. Novo tkivo više nije fleksibilno kao ono koje je zamenilo, zbog čega izgleda drugačije od ostatka kože.

Dok je većina ožiljaka obično crvene ili ljubičaste boje zbog krvnih sudova ispod, neki postaju beli nakon nekog vremena. Ovo se dešava kada dobijete duboku ranu koja ošteti ćelije melanocita, koje kontrolišu pigmentaciju.

Ako imate sreće, možete imati jedan od onih ravnih, bledih ožiljaka koji se lako mogu prekriti korektorom. Ali neki ljudi dobiju kvrgave, podignute mrlje i fleke koje je teško sakriti. Bez obzira na vrstu ožiljka koji imate, smanjenje njegove veličine i izgleda može biti izazovno.

Kamuflaža kože ili medicinsko tetoviranje može biti skupo, a nema garancije da će ožiljak biti potpuno nevidljiv nakon tretmana. Gelovi za lečenje ožiljaka i serum rade pristojan posao, ali će vas vremenom i oni koštati.

Kako navodi  sajt "NaturalCave", ako tražite jeftin i prirodan način da smanjite ozbiljnost ožiljka, možete pogledati u svoju kuhinju ili kutiju za lekove za neke prirodne lekove:

Aloe vera

Kao dokazano i odavno primenjivano prirodno sredstvo za ublažavanje brojnih tegoba i bolesti kože, o aloji ne treba mnogo pisati. Kao adaptogen, pomaže telu da se nosi sa stresom i bolestima jačajući imuni sistem. To je takođe najbolji lek za ublažavanje opekotina od sunca i ujeda insekata.

Aloe vera gel takođe dobro deluje u smanjenju ožiljaka. Ovaj emolijens pomaže omekšavanju kože i unosi više kiseonika u ćelije kože. Ovo čini ožiljno tkivo elastičnijim i manje vidljivim uz kontinuiranu upotrebu.

Kako se koristi: Prerežite list aloe vere na pola i istisnite gel. Nanesite gel direktno na ožiljak. Masirajte područje ako je moguće i isperite nakon 10 minuta. Nanesite 3 puta dnevno.

Jabukovo sirće 

Poslednjih godina dobija dosta pažnje zbog brojnih zdravstvenih prednosti. Pored svoje sposobnosti da snizi šećer i holesterol u krvi i detoksikuje telo, jabukovo sirće je takođe poznat kao efikasan u smanjenju pojave ožiljaka pilingom kože. Visokog sadržaj sirćetne kiseline, jabukovo sirće je takođe snažan antiseptik i korišćen je za čišćenje rana u starim danima.

Kako ga koristi: Razblažite jabukovo sirće sa vodom. Umočite vatu u rastvor i nanesite je na ožiljak. Ostavite da deluje oko 15 minuta pre nego što isperite područje vodom. Nanesite dva puta dnevno.

Napomena: Možete koristiti i čisto jabukovo sirće, bez razblaživanja, na vašem ožiljku, ali da biste smanjili pojavu iritacije kože, najbolje je da ga razblažite sa malo vode.

foto Pixabay

Prirodni med

Med je popularna kuhinjska namirnica koja se ceni ne samo zbog svojih zdravstvenih prednosti, već i zbog svoje medicinske vrednosti. Uobičajeno poznat kao tečno zlato, med sadrži antibakterijska svojstva koja ubrzavaju zarastanje rana.

Med je kiseo, što povećava protok kiseonika u ranu kako bi se ubrzao proces zarastanja. Antimikrobni agensi u medu stvaraju zaštitnu barijeru protiv infekcije, što smanjuje verovatnoću nastanka ozbiljnih ožiljaka. Još izuzetnije, med pomaže u regeneraciji kože i sprečava stvaranje viška kolagena, koji je odgovoran za stvaranje neprijatnih ožiljaka.

Kako ga koristiti: Nanesite sirovi med na ožiljak. Masirajte ožiljak 10 minuta. Ostavite da deluje oko sat vremena pre nego što isperite toplom vodom.

Napomena: Možete dodati 1 kašiku sode bikarbone u dve kašike meda da napravite mešavinu za piling. Nežno umasirajte smešu na kožu oko 3 minuta, a zatim isperite. Nanesite dva puta nedeljno za najbolje rezultate. Ako koristite sodu bikarbonu, nanesite smešu samo jednom nedeljno da nežno uklonite mrtvu kožu.

Foto:Pixabay

Limun

Ako ste patili od akni, možda ste već čuli da limunov sok odlično deluje u smanjenju ožiljaka. Deluje kao izbeljivač smanjujući crvenilo. Limun je bogat vitaminom C koji stimuliše proizvodnju kolagena koji pomaže u regeneraciji kože. Takođe ima alfa hidroksi kiseline (AHA) koje uklanjaju mrtve ćelije kože tako da ožiljci postaju manje vidljivi.

Kako da ga koristite: Vatu umočite u 1 kašičicu limunovog soka i to nanesite na zahvaćeno područje i isperite nakon 10 minuta. Nanesite dva puta dnevno.

Napomena: Baš kao i jabukovo sirće, limunov sok je kiseo. Dakle, ako je vaša koža ultra-osetljiva, razblažite sok sa malo vode pre nego što ga nanesete na kožu. Pored toga, limunov sok može učiniti vašu kožu fotosenzitivnom. Dakle, ako izlazite, obavezno stavite kremu za sunčanje ili potražite hlad da biste izbegli iritaciju kože.

foto: pixabay.com

Kokosovo ulje

Bilo da se uzima oralno ili lokalno, kokosovo ulje čini čuda za telo. Od poboljšanja varenja do jačanja funkcije mozga, kokosovo ulje čini praktično sve – uključujući minimiziranje ožiljaka. Povećava elastičnost kože i omekšava je čineći ožiljke manje vidljivim. Takođe je odličan hidratant koji možete koristiti na bilo kom delu tela.

Kako ga koristiti: Nanesite toplo devičansko kokosovo ulje na ožiljak (ako je kokosovo ulje postalo čvrsto, stavite kašičicu u činiju i zagrejte nekoliko sekundi.) Nežno umasirajte na kožu dok se ulje potpuno ne upije. Nema potrebe za ispiranjem ili brisanjem. Za najbolje rezultate nanesite kokosovo ulje 2-3 puta dnevno. Ne preterujte, jer previše često nanošenje može dovesti do iritacije.

Uz razumevanje koliko ožiljci mogu da utiču na samopouzdanje osobe i da želite da ih se što pre rešite, trebalo bi da znate i da budete svesni da nema toliko brzih i trenutnih rezultata i da će biti potrebno neko vreme i trud da i ovi prirodni lekovi deluju. Trebalo bi da primetite neku razliku u boji i težini ožiljka nakon 1-3 meseca kontinuirane upotrebe, ponekad čak i ranije!

Foto: Pixabay.com
Video: Mladić zbog peska na putu sav u ranama: Saobraćajna nezgoda na Brankovom mostu ka Novom Beogradu

(Telegraf.rs)