Ovu biljku mnogi imaju u kući, a može biti opasna: Evo kada zahteva oprez

Poznata još pod nazivom slonove uši i anđeoska krila, zbog zanimljivih listova među omiljenima za kućnu dekoraciju

Foto: Shutterstock

Kaladijum je južnoamerička biljka lukovica sa dugotrajnim lišćem. Popularna je kao kućna biljka ili za uređenje dvorišta. Takođe je poznata pod nazivom slonove uši i anđeoska krila, a zbog zanimljivih šarenih listova velo je tražena sobna biljka.

Može biti različitih boja, uključujući crvenu, ružičastu i belu, što je čini atraktivnim dodatkom prilikom uređenja dvorišta i omiljenom među pasioniranim ljubiteljima biljaka. Kaladijumi dobro rastu i pri slabom osvetljenju, a ponekad mogu dati zanimljive cvetove slične cvetovima kala.

Kako navodi sajt "Dengarden" koji se bavi negom, rastom i karakteristikama biljnog sveta, svi delovi kaladijuma smatraju se toksičnim za ljude i životinje, posebno dvobojni  kaladijumi. Kod ljudi, nakon gutanja nekog dela ove biljke, može nastati bolno peckanje i oticanje usta, jezika, usana i grla, otežano disanje, govor i gutanje, a moguće je i blokiranje disajnih puteva.

Kada su u pitanju kućni ljubimci, posebno mačke i psi, takođe mogu imate tegobe u vidu mučnine, povraćanje, teturanje, drhtanja glave, slinjenja i otežanog disanja.

Ukoliko imate ovu i njoj slične biljke, nemojte paničiti i odmah posezati za tim da ih se rešite, ali oprez nije naodmet. Držite ih na mestima podalje od dece i kućnih ljubimaca.

I, svakako imajet na umu da opasnost od otrovnih biljaka u većini slučajeva nije neposredna. To znači da, ako je ne trljate rukama, ako biljka ne ispušta sokove i ako je niste stavili u usta, onda vam ne može naškoditi.

(Telegraf.rs)