Kako da organizujete mali prostor u kući: Korisni saveti za dodatni komfor

Zanimljiva i zabavna rešenja za raščišćavanje vašeg ormara, spavaće sobe, kuhinje i drugih manjih prostora

Foto: Tanjug/AP

Iako vam ne zvuči možda previše zabavno i mislite da vam to iziskuje puno snage i vremena, ne bojte se... ovom prilikom nećemo o nekim velikim poduhvatima, rušenjima zidova i slično. Za početak, nudimo vam jednostavna i praktična rešenja za preuređenja manjih prostora u vašem stanu ili kući.

Bez obzira na to da li ste u fazi da vam je neophodan dodatni prostor za odlaganje namirnica, nova organizacija garderobera, pravljenje radnog kutka u dnevnoj sobi ili bolja namena predsoblja, možete slediti ove savete za organizovanje, vrlo korisne za uvođenje reda u bilo kom delu vašeg doma.

Predstavljamo vam nekoliko trikova za prostore različitih oblika i veličina: najčešće korišćene prostorije (spavaće sobe, kupatila i kuhinje), omiljeni kutak (fioke, plakari i kuhinjski ormarići) i ostala mesta (stolovi, police...). Izbor je na vama: očistite ceo dom ili izaberite nekoliko metoda organizovanja, pa preuzmite kontrolu nad svojim domom korak po korak.

Kao rezultat ove akcije verovatno ćete osloboditi dodatni prostor... što nije izgovor da ga popunite sa još više stvari...

Vertikalno organizovanje polica u kuhinji

Neke kuhinjske predmete, kao što su daske za sečenje i tepsije za pečenje, kao i tegle sa namirnicama koje su vam potrebne svaki dan u kuhinji, najbolje je držati uspravno, bilo zbog vizuelne privlačnosti ili da biste ih mogli lako dohvatiti.

Praktično rešenje za radni prostor

Ako ne možete da odvojite i uredite celu prostoriju za kućnu kancelariju, dodajte radni prostor koji će se uklopiti u bilo koji ugao. Čak i kada se vaš radni dan završi, možete da držite sveske, laptop i druge potrepštine ušuškane unutra, predlaže Goodhousekeeping.

Okačite lonce i tiganje

Umesto da zauzimate dragoceni prostor u ormaru sa ovim nezgrapnim predmetima, koristite kuke da ih okačite na neiskorišćeni zid ili na bočne stranice kuhinjskog ormarića. Počnite tako što ćete prvo okačiti najveće predmete, zatim ugradite one srednje veličine i završite sa najmanjim predmetima.

Uzan prostor je veoma upotrebljiv

Prostor između vašeg frižidera i zida je dragocen i zaboravljen prostor za skladištenje konzervirane robe, namirnica u manjim ili većim kesama, vakuumiranih pakovanja, testenine i sl.

Preuredite predsoblje ili ulazni hodnik 

Samo nekoliko kukica i jedna čvrsta polica su sve što vam je potrebno da sprečite bespotrebno nagomilavanje stvari pored ulaznih vrata. Možete čak žrtvovati ormar u njegovom klasičnom obliku i napraviti dobro organizovano predsoblje.

Svemoguće police na vratima

Koristite police na vratima za sve, jer zaista svaka vrata u vašoj kući mogu biti "obogaćena" laganim policama na kuku ili mrežastim policama, posebno u kupatilu, ostavi, kuhinji.

Dodajte praktične police u svoje kupatilo

Kupatila su uvek izazov za organizaciju, samo zato što su uglavnom ograničenih i manjih dimenzija, posebno po stanovima prosečne kvadrature za četvoročlanu porodicu.

Možete dobiti još dodatnog prostora za skladištenje u kupatilu i to postavljanjem visećih polica u uglu blizu toaletnog kutka.

(Telegraf.rs)