Kako da vam krompir ostane svež deset nedelja bez frižidera i ostave
Iako je uobičajeno da krompi čuvamo u frižideru, ostavi ili u kuhinjskom ormariću, imamo drugačiji metod koji može da mu produži rok trajanja
Ako se pitate kako da vaš krompir traje duže, da ne dobije pege ili isklija, autor jedne emisije koja se bavi savetima za kuhinju i hranu, otkrio je za "Mirror" svoju neobičnu metodu skladištenja krompira. Pomaže, kaže, da krompir traje i do 10 nedelja. Ovaj trik svako može da primeni.
Kada je skladištenje u pitanju, krompir ne bi trebalo da držite u frižideru, što je upravo ono što svi radimo. Ali krompir ne voli nisku temperaturu.
Krompir preferira temperaturu između četiri i 10 stepeni Celzijusa i voli vlažnost. Ako niste znali, i svetlost može dovesti do toga da vaš krompir razvije zeleni sloj na kožici, koji je zapravo toksičan.
Umesto toga, krompir stavite na suvo, tamno mestu. Za one koji imaju podrum, to je odlična opcija. U podrumu, ako ga stavite u kantu ili gajbicu, krompir može trajati i do 10 nedelja.
Ali ako nemate ovu opciju s podrumom, postoji još jedan savet za skladištenje koji može pomoći da krompir „potraje isto toliko“.
Možete koristiti pleh za pečenje tako što ćete staviti na njega neopran krompir i ravnomerno ga rasporediti po plehu,a zatim ga staviti u fioku od šporeta (ovde svi čuvamo plehove i tepsije, a sada znate i za korisniju primenu ovog dela šporeta). Napominjemo, pre nego što ga odložite, krompir izvadite iz plastične ambalaže ili kese u kojoj ste ga doneli iz prodavnice.
Još jedan koristan savet može da bude taj da, ukoliko nemate šporet sa fiokom niti podrum, možete mu naći mesto u kuhinjskom ormariću gde će mu biti mračno i optimalno u pogledu temeperature i to tako što ćete krompir staviti u drvenu gajbicu i u sredinu jednu jabuku. Trik je u tome što jabuka oslobađa etilen, prirodni gas koji usporava rast korenja, a samim tim i izbijanje klica.
Bilo kako bilo, ovi trikovi neće zauvek sprečiti klijanje i buđanje krompira ali će vam sigurno dati dovoljno vremena da potrošite sve zalihe.
(Telegraf.rs)