Poboljšajte svoje raspoloženje i produktivnost pomoću ovih praktičnih saveta
Danas dosta vremena provodimo u sedećem položaju, pre svega zbog korišćenja elektronskih uređaja koji štede radnu snagu u našim životima
Dodajte ovome široku paletu opcija za hranu koja često nije u skladu sa balansiranom ishranom. Loša ishrana ne utiče samo na naše zdravlje, već utiče i na naše performanse na poslu tako što se negativno odražava na koncentraciju i nivo energije što može da izazove razdražljivost i nestrpljenje.
Svi znamo da treba da se hranimo zdravo i uravnoteženo i redovno vežbamo, ali to je lakše reći nego učiniti kada imate osam sati radnog dana, nemate vremena za pauzu za ručak, dvočasovno putovanje na posao i život kod kuće koji treba da uklopite.
Donosimo vam par praktičnih saveta kako da poboljšate svoju ishranu na poslu, uključujući male, ali značajne promene u navikama.
Edukujte se
Prva i najvažnija stvar koju treba da uradite je da naučite o nutritivnoj vrednosti i uticaju hrane i pića. Edukacijom ćete moći da unesete jednostavne i lake promene u svoju ishranu radi zdravijeg rezultata i boljeg radnog učinka. Na primer, jaja na tostu čine bolji doručak od džema na tostu tako što zamenjuju šećer sa proteinima, cinkom, gvožđem kao i vitaminom D.
Izgradnja rutine
Deo razloga zbog kojih padamo u loše navike je taj što ne planiramo i ne gradimo zdravu rutinu, ili jednostavno dozvoljavamo da naš plan bude "šta god je najlakše", a to obično znači nezdravo. Izgradnjom rutine, spremni ste za obroke i izbore sa zdravijim opcijama, bilo da je to domaći ili kupovni obrok. I, što je najvažnije, donosite odluke o ishrani pre nego što ogladnite.
Ključ za ovo je jednostavnost: napravite jednostavno jelo ili uključite rutinsku kupovinu zdravih namirnica na putu do posla, kao što su voće, orašasti plodovi, semenke ili povrće. Voće i povrće sadrže vitalne hranljive materije koje podstiču proizvodnju dopamina i antioksidante koji poboljšavaju pamćenje i raspoloženje. Dobar način da osigurate da u toku dana unosite voće i povrće je da planirate unapred. Tako na primer možete pripremiti veliku salatu od raznog povrća (kupus, paprika, šargarepa…) ili voćnu salatu.
Ukoliko nemate vremena za kupovinu, predlažemo zdrave Nutrino Lab užine koje su napravljene od 100% voća i povrća. One ne sadrže dodate šećere, aditive, veštačke boje i gluten, zbog čega su pravi izvor energije i predstavljaju brzu, ali zdravu i ukusnu užinu koja je uvek na dohvat ruke. Jednostavno odvrnete čep Nutrino Lab užine, skviZZnete i uživate u jedinstvenim miksevima raznovrsnog voća sa đumbirom, cveklom, šargarepom ili spanaćem.
Ne preskačite obroke
Kada jedete i koliko često jedete jednako je važno kao i da se dobro hranite i unosite prave hranljive namirnice u svoju ishranu. Važno je da ne preskačete obroke i da razmak između obroka ne bude veliki, jer će vam pasti šećer u krvi što će otežati koncentraciju i veća je verovatnoća da ćete se sa narednim obrokom prejesti.
Najvažnije je da ne preskačete doručak i da između glavnih obroka imate i užinu. Jedenje prvog obroka u danu može podstaći vaše telo da sagoreva više kalorija tokom dana i pomaže u zadržavanju rastućeg nivoa kortizola koji je primarni hormon stresa i visok u ranim jutarnjim satima.
Ostanite hidrirani
Dehidratacija na poslu može dovesti do slabe produktivnosti, smanjenih kognitivnih sposobnosti, kao i sporijeg vremena reakcije. Zbog toga je važno da ostanete hidrirani, ali to treba da uradite tako što ćete piti vodu, a ne zašećerene ili kofeinske napitke jer mogu imati neželjene nuspojave kao što su dehidratacija, hiperglikemija i poremećaj sna.
Kao i kod većine stvari u životu, ključ zdrave ishrane je dobra priprema. Planirajte vaše obroke i kupovinu zdravih namirnica, a možete jednostavno u vašu torbu da spakujete Nutrino Lab voćni snack i nema brige, jer znate da ćete uneti pravu dozu 100% prirodnog voća i povrća. Fantastično pauč pakovanje Nutrino Lab-a čuva svu svežinu, miris i hranjive vrednosti voća i povrća. Vama samo preostaje da skviZZnete i uživate u užini koja pruža zadovoljstvo zbog kog se ne kaješ.
(Telegraf.rs/PR)