3 cvetne vrste koje obožavaju direktno sunce: Jedna je posebno zahvalna za negu

Prilikom sadnje cveća posebno je važno da u vidu imate klimatske uslove odnosno da vrste birate prema mestu za koje ste ih predvideli

Foto: Pixabay

U jeku je sezona sadnje i cvetanja brojnih cvetnih vrsta, bilo da su jednosezonske ili trajnice. U oba slučaja treba odabrati prave vrste, ali da njihov izgled nije jedini kriterijum, već i druge osobine.

Prilikom sadnje cveća posebno je važno da u vidu imate klimatske uslove odnosno da vrste birate prema mestu za koje ste ih predvideli.

Nisu iste cvetne vrste namenjene za balkone u senci, polusenci ili za one na direktnom suncu. Takođe, vodite računa i o tome da li na tom mestu ima vetra. U slučaju da je mesto na jakom udaru vetra, svakako zasadite živicu, jer propusna prepreka i onemogućavaće jake udare vetra koji mogu uništiti biljke.

Ukoliko imate balkon, dvorište ili terasu pozicionirane na sunčanoj strani, preporučljive su tri cvetne vrste koje vole sunce i kojima neće štetiti velike vrućine.

Gazanija

Ovo je biljka koju ćete uočiti zbog njenih velikih cvetova čije su latice kombinacija nekoliko boja. Ako ste u hladnjim kontitnentalnim krajevima, ona neće preživeti zimu, pa imajte i ovo u vidu. Ukoliko uspe da opstane, sledeće godine će njene stabljike dobiti još jedan red latica.

Foto: Pixabay

Osim u saksijama i žardinjerama, gazanije možete saditi i uz staze u dvorištu, važno je samo da imaju mnogo sunca i da temepratura noću nije ispod 10 stepeni.

Nemojte ih zalivati ukoliko je površina zemlje vlažna, jer će koren istruliti. Prihranjujte ih na svake dve nedelje i redovno čistite od suvih cvetova.

Verbena

Verbena koji mnogi znaju pod imenom sporiš, pleni lepotom svojih cvetova i omiljen je balkonski cvet koji se ponekada sadi i uz stazice. Idealan je cvet za one koji nemaju bogatog iskustva u nezi cveća, jer je veoma zahvalan za negu.

Foto: Shutterstock

Osim u grmovima, ima i vrsta koje rastu kao puzavice. Vole jako sunce i sušu, tako da ne bi trebalo da preterujete kada je zalivanje u pitanju i to činite samo kada primetite da je zemlja veoma suva.

Ukoliko želite da duže traje, krajem jula je orežite, a istu tehniku primenjujte ako biljka gubi oblik.

Pelargonije

Pelargonija, u narodu poznata i kao žeravak, muškatla ili điran, jedna je od najrasprostranjenijih vrsta letnjeg cveća koja se zbog obilne i dugotrajne cvatnje često drži na balkonu, a cveta od ranog leta do kasne jeseni.

Ljubitelji cveća ih obožavaju zbog njihovih predivnih baršunastih bujnih cvetova. Pelargonije vole sunce i dobro nađubrenu zemlju, a kada je reč o suncu, što više svetlosti dobiju, to su njihovi cvetovi raskošniji i boje intenzivnije.

Trebalo bi da ih redovno zalivate, ali nikako nemojte da preterujete s količinom, jer ne vole vlagu. Vaše cvetne ljubimice biće još lepše ukoliko im budete redovno uklanjali osušene cvetove.

Video: Predivan prizor cvetanja Mesečevog cveta: Ova lepota traje samo 12 sati godišnje

(Telegraf.rs)