Ko ruši predrasude o pašteti?
Da li smatrate da sve ono za šta kažemo "pa šteta da se baci" zaista završava u pašteti ili da je ovo namirnica koju rado i bez oklevanja služite za doručak, užinu ili večeru svojoj porodici I prijateljima?
Moramo da priznamo da biste u oba slučaja bili u pravu, ali razlika između ova dva mišljenja je, verovali ili ne, u mudrosti. Da li ćete dozvoliti da budete žrtva predrasuda ili ćete mudro odabrati koje namaze je, pa, šteta propustiti i u njima ne uživati? Predrasude o pašteti žive a mi otkrivamo ko ih ruši i zbog čega je od potrošača širom Evrope označena kao br. 1.
Koji delovi mesa završavaju u kojoj pašteti?
Tačno je da se neke paštete prave od onih delova mesa koji možda ne bi bili prvi izbor za obrok. Neke industrije one kvalitetnije delove koriste za prodaju, a one koji ne mogu da se nađu u vitrinama mesara prerađuju u paštete i ostale mesne prerađevine. Međutim, postoje i oni proizvođači koji rade upravo obrnuto: najkvalitetnije delove ribljeg ili kokošijeg mesa koriste za pravljenje mesnih i ribljih namaza, a ono što ne zadovoljava standard jednostavno ne koriste. Želite da znate ko to radi? Pročitajte tekst do kraja.
Šta se pašteti dodaje?
Svakako da nijedna pašteta nije napravljena samo od mesa, već se dodaju začini, ulja i eventualno sastojci poput pavlake i povrća. Emulgatori, palmino ulje, konzervansi, pojačivači arome, gluten su sastojci koje pažljivo treba čitati na deklaraciji jer u većim količinama mogu biti štetni. Međutim, ne sadrže ih sve paštete, pa uvek možete birati one koje prate BEZ (FREE FROM) formulu koja znači da su napravljene bez konzervansa, veštačkih boja, pojačivača aroma, palminog ulja i glutena.
Dolazimo i do začina koji umeju da budu presudni jer utiču na to da ukus prođe ili ne prođe test. Za paštete se uglavnom misli da sadrže previse soli i masti, ali da li je to nužno? Naravno da nije, jer čak i paštete mogu biti napravljene sa isključivo biljnim začinima i uljima, prema recepturama koje su prilagođene čak i deci jer sadrže smanjeni procenat soli i masti.
U kojim uslovima se pašteta proizvodi?
Nakon selekcije komada mesa, sledi proces njihove prerade. Često tek ukoliko vidimo kako se jedna pašteta proizvodi možemo biti sigurni da je u njoj sve ono što želimo ili pak ne želimo da jedemo. Verovali ili ne, neki proizvođači čak daju i tu mogućnost, a za one koji ne mogu da odu do fabrike, mogu da pogledaju video.
Videli smo da postoje dve strane medalje, a onaj ko ruši mitove o pašteti zna još jednu dobru stranu, i to dobru stranu hleba. Dobra strana hleba ali i kroasana, štapića, zemički, kifli i drugog peciva, svakako je Argeta, br. 1 mesna i riblja pašteta u Evropi.
Dobre stvari ne treba menjati, ali ih treba probati i zbog toga Argeta poziva sve da oprobaju svoje prstiće i naprave hlebove koji će, ako ni zbog čega drugog, onda zbog vašeg uloženog truda, zaslužiti da na svojoj najboljoj strani imaju neki od ukusa br.1 paštete – Argete.
(Telegraf.rs/PR)