Nega travnjaka u proleće: Saveti za gustu, lepu i jarkozelenu travu
Lep, dobar i kvalitetan travnjak pre svega mora da bude negovan
Najlepši ukras svakog vrta je lep travnjak. Negovan, jarke boje, privlači pažnju i ne ostavlja ravnodušnima ni one koji nisu posebni ljubitelji baštovanstva.
Sejanje trave i održavanje travnjaka zaista ne mora biti komplikovan, niti previše zahtevan ili izazovan zadatak. Ipak, podrazumeva da imate osnovna znanja i znate trikove koji pomažu da travu zasadite na pravilan način, a potom i da je održavate zdravom i lepom.
Ukoliko nemate idealan travnjak o kom ste sanjali, nema brige. Uz jednostavne korake i vi ćete moći da uživate u njegovoj lepoti.
Zalivanje
Zalivanje treba vršiti redovno, odnosno svaki dan i ne dozvoliti da se površinski sloj zemlje osuši. Kada trava pusti koren, zalivanje može biti i ređe. Ipak, da bi travnjak uvek bio lep, potrebno ga je konstantno zalivati, a najbolje je nabaviti raspršivače, odnosno prskalice koje se kače na crevo i koje će vam uštedeti vreme oko obilaženja svih delova travnjaka.
Đubrenje
Za bolji rast i lepšu boju trave travnjak je poželjno i đubriti. To bi trebalo raditi na svakih četiri do pet nedelja, i to đubrivom koje u sebi sadrži azot, fosfor i kalijum.
Šta raditi sa otkosom?
Otkos možete da vratite nazad u travnjak. On je pun hranjivih materija koje vaš travnjak može da iskoritisti. U određenoj meri čak i lišće može da se malčira i ostavi za prehranu zemlje.
Koliko često treba kositi travnjak?
Košenje travnjaka je posao koji treba da obavljate prema potrebi, kada trava naraste u visini od oko sedam centimetara. To uglavnom podrazumeva košenje dva puta nedeljno tokom proleća, a dva puta mesečno tokom letnjih meseci.
Trik sa šećerom
Beli šećer povoljno deluje na izgled trave, jer se bakterije i insekti njime hrane, pa trava ostaje neoštćena. Šećer ojačava travu i sprečava rast korova, ali neće uništiti mikroorganizme koji obogaćuju zemljište.
Postupak je sledeći:
Šećer ravnomerno rasporedite po celom travnjaku, a onda ga dobro zalijte. Ovaj postupak ponavljajte jednom na proleće i jednom na jesen.
(Telegraf.rs)