3 trika pomoću kojih se patišpanj nikada neće zalepiti za pleh
Trikovi koji uvek uspevaju
U srcu svakog dobrog kolača leži sočna, lagana i vazdušasta patišpanj osnova. Svako ko je ikada pekao kolač zna koliko ume da bude nezgodno da se patišpanj izvadi iz pleha, a da se ne zalepi ili da ne popuca.
Naravno, rešenje nije u upornom pokušavanju da izvadite ispečenu koru, jer se tako može lako raspasti i na kraju sve morate iz početka.
Srećom, i ovaj ovaj problem postoje kuhinjski trikovi pomoću kojih se patišpanj nikada više neće zalepiti, a neki od njih su sledeća tri:
1. Mast i maslac
Maslac i mast su dovoljno mekani da se prstima razliju u kalupe za pečenje i kolače. Možete koristiti biljnu mast koja nema miris i ukus, nije skupa i neće zagoreti u rerni. Maslac će dati slatkast, ali i boga ukus.
2. Brašno
Brašno je dobra opcija koja će sprečiti lepljenje. Za čokoladne kolače možete koristiti i kakao u prahu, pa ćete se tako i rešiti belih fleka koje mogu da ostanu na kolaču ako se posuda oblaže brašnom.
Ako želite da dodate brašno nakon što ste mašću podmazali posudu, to uradite tako da u nju stavite brašno i vrtite posudom dok se sve pravilno ne rasporedi, a onda višak jednostavno istresete.
3. Nož
Nož lagano provucite uz samu ivicu kolača, polako podižući ivice i sredinu pre nego što okrenete kolač. Ukoliko se kolač slomi dok ga prenosite, uzmite špatulu kako biste ga podigli.
(Telegraf.rs)