Predivni cvet simboličnog značenja: Kako da imate najraskošnije božure

Božure možete saditi u saksije i njima ukrasiti balkone i terase. Iako tolerišu blagu senu, najbolje rastu i cvetaju na suncu

Foto: Pixabay

Božuri su obožavani grmovi prepuni predivnih cvetnih kugli. Imaju i simbolično značenje - nekada su simbol prolaznosti, nekada ljubavi i naklonosti, blagostanja, časti, vrednosti i plemenitosti.

Sade se duboko u plodno, humusom obogaćeno tlo koje se neće brzo osušiti ni za vreme velikih letnjih vrućina. I ovo je jedan od najčešćih problema zbog kojih božuri ne uspevaju - plitka sadnja.

Dakle, veoma je važno zasaditi ih dublje nego ostalo cveće. U proleće je korisno prekriti tlo oko biljke malčem, rastresitim slojem organskog porekla, kako bi se sačuvala vlaga u zemljištu.

Božuri vole mediteransku i umerenu klimu i delimično senovita mesa. Idealno tlo za njih je mekana zemlja, ali kvalitetna, bogata hranjivim sastojcima. Zato bi pre sadnje trebalo zemljište obogatiti kompostom.

Žbunići treba da imaju dovoljno prostora, preporučeni razmak je od 75 do 90 centimetara. Božur je cvet koji definitivno ne prolazi neopaženo. Njegove dimenzije, u kombinaciji sa laticama poput svile i baršuna osvajaju sve poglede.

Foto: Pixabay

Cvetovi biljke koja pleni su jednostavni i puni, javljaju se u proleće i leto. Listovi su zeleni, podeljeni, sa primesama bronzane boje kada su mladi, dok u jesen poprimaju crvenkasti ton.

Božure možete saditi u saksije i njima ukrasiti balkone i terase. Iako tolerišu blagu senu, najbolje rastu i cvetaju na suncu.

Dobra vest je da jednom zasađeni mogu da cvetaju godinama. Nadzemni delovi u jesen odumiru, a u proleće ponovo imaju pupoljke. Iako vole dirketno suce, zemljište nije potrebno previše zalivati.

(Telegraf.rs)