Savet stručnjaka: Kako da očistite mašinu za sudove u 5 koraka, da radi kao da ste je tek kupili

Produžite vek omiljenom kućnom aparatu

Foto: Shutterstock

I „najbolja prijateljica svake žene“, mašina za pranje posuđa, iziskuje redovno održavanje. Nažalost, zbog velikog broja obaveza ovaj korisni kućni aparat često biva zapostavljen, a setimo se da bi ga trebalo održavati tek kada osetimo neprijatan miris iz mašine ili vidimo da posuđe ne izlazi blistavo čisto kao ranije.

Ovlašćeni majstor za popravku i održavanje kućnih uređaja Dejan Lalić za Telegraf otkriva kako da očistite mašinu za pranje sudova po sistemu „korak po korak“.

- I mašinu za sudove, kao i ostale mašine u domaćinstvu, trebalo bi čistiti barem četiri puta godišnje, a ako ih koristite svakodnevno, onda i češće – kaže Lalić za Telegraf.rs

- Redovnim održavanjem produžićete im vek i smanjiti broj popravki.

1. korak

Iz mašine izvadite police za posuđe i držač za escajg, pa ih prebrišite krpom umočenom u alkohol.

2. korak

Odvrnite filter, jer se na njemu najčešće skupljaju ostaci hrane i mast, što smanjuje učinak pranja i mašina manje efikasno odvodi vodu. Delove filtera isperite pod mlazom hladne vode, a ako primetite tragove masnoće, upotrebite sunđer sa malo deterdženta, pa isperite toplom vodom.

3. korak

Odvrnite prskalice, operite ih pod mlazom vode i čačkalicom proverite da li su rupice na prskalicama prohodne.

Sada vratite prskalice na njihova mesta, kao i filter.

4. korak

Pranje sudova bez redovnog dodavanja soli u odeljak koji je za to namenjen doprinosi stvaranju kamenca. Ali, i deo za so može da se zaprlja, pa onda mašina lošije radi.

Odvrnite poklopac na odeljku za so, varjačom pažljivo promešajte sadržinu (pored vode, tu se taloži i prljavština) i obavezno ostavite poklopac sa strane, van mašine.

5. korak

Na dno mašine sipajte pola kilograma sode bikarbone i prelijte litrom običnog alkoholnog sirćeta.

Vratite gornju policu u mašinu, na nju stavite širu posudu u koju ste sipali pola litra sirćeta, pa zatvorite mašinu i programirajte je da pere na najmanje 60 stepeni.

Kad mašina obavi ciklus pranja, otvorite vrata i uklonite posudu sa gornje police. Vratite donju policu, kao i deo za escajg, a zatvarač namenjen odeljku za so vratite tek kad se ovaj odeljak potpuno isprazni. Za to će možda biti potrebno više ciklusa pranja.

(Telegraf.rs)