Šta znači sanjati padanje, letenje i biti nag: Psihološko tumačenje tri česta sna

Neki snovi otkrivaju nam važne poruke i imaju potpuno drugačije značenje od onoga na koje pomislimo

Foto: Shutterstock

Snovi su uglavnom odraz našeg nesvesnog, a još od davnina čovek je težio tome da ih rastumači i sazna poruke koje mu šalju.

Tako su pravljeni razni veliki narodni sanovnici, po kojima su snovi vekovima tumačeni. Korak dalje u objašnjavanju sanjanog i poruka nesvesnog napravljen je u psihologiji, a švajcarski psiholog i osnivač analitičke psihologije Karl Gustav Jung posvetio je veliki deo svoje karijere i analizi snova.

Psihološko tumačenje snova daleko je dublje i kompleksnije od onog u narodnim sanovnicima, a psiholog Karmen Hara i autorka knjige "Predani: Pronalaženje ljubavi i odanosti kroz sedam arhetipova", objašnjava značenje i poruke najčešćih snova.

U prethodnom tekstu Hara je objasnila šta znači sanjati jurnjavu, varanje i smrt, a u nastavku možete da pročitate kakve poruke vam nesvesno šalje kada sanjate da padate, da letite ili da ste nagi.

Padanje

Velika je verovatnoća da je to san koji se ponavlja. Pad sa visine poput onog sa zgrade, litice ili iz aviona nije prijatan san, ali ima različita značenja u fizičkom svetu.

Značenje:

- Snovi u kojima padate označavaju gubitak kontrole nad svojim životom ili nesigurnost u vezi - kaže psiholog Hara.

- Pad takođe može da bude pokazatelj da donosite loše odluke i da ste krenuli u pogrešnom pravcu. Prema frojdovskoj psihologiji, ako padnete u snu, to može značiti da ste odustali od diskrecije i da ćete popustiti svojim iskušenjima ili seksualnim željama - dodaje.

Letenje

Letenje se često doživljava kao pozitivan, uzbudljiv san. Ovaj san spada u kategoriju lucidnih snova i nosi osećaj kontrole i pronalaženja slobode od nečega opresivnog ili opterećujućeg.

Značenje:

Karmen objašnjava da, za razliku od pada, snovi sa letenjem predstavljaju kontrolu i ličnu moć snevača. Ove vrste snova znače da ste dobili bolju perspektivu i prednost u odnosu na situacije u svom životu.

- Letenje simbolizuje da ništa nije nemoguće i da imate mogućnost da se bilo šta dogodi. Ako letite visoko u svojim snovima, uživajući u krajoliku ispod, motivisani ste i puni nade; oslobođeni ste stresa i pritiska. Međutim, ako osećate strah dok letite, možda ćete se uplašiti izazova koji će se pred vama naći na javi. Ako naiđete na prepreke dok letite, možda postoje ljudi ili situacije koje vam stoje na putu do uspeha. Morate ih prepoznati u budnom svetu - objašnjava.

Foto: Shutterstock

Biti nag u snu

Sanjate da ste upravo ste došli na posao i pozdravljate svoje saradnike, ali oni u šoku bulje u vas. Pogledate se i otkrijete da vam nedostaje deo odeće ili ste potpuno nagi. Ova vrsta sna može biti šokantna i alarmantna, vrlo neprijatna - ali u obliku sna, prilično je uobičajena.

Značenje:

- Ako ste u snu goli, možda postoji nešto zbog čega se osećate ranjivo ili bespomoćno. Ako bez odeće prolazite kroz vrata svoje škole ili svog posla, možda ste nespremni za zadatak ili projekt - kaže stručnjak za snove.

Karmen dodaje da, "ako iznenada shvatite da ste goli i se osećate užasnuto, možda se u stvarnosti smatrate krivim zbog nečega što ste učinili. Budući da je odeća oblik prikrivanja, golotinja podrazumeva otkrivanje svojih pravih osećaja, misli i namera, što je često nešto zbog čega se mnogi osećaju neprijatno".

- Zavisno od toga kako se osećate u snu, pojavljivanje bez odeće takođe može pokazivati vašu nesvesnu potrebu za pažnjom, arogancijom ili nesigurnošću koju ste sami nametnuli. Ako se osećate pozitivno u vezi sa svoje nagošću, to sugeriše da ste potpuno otvoreni, iskreni i bezbrižni - objašnjava ona.

U sledećem nastavku pročitajte kakvu poruku vam nesvesno šalje ako sanjate zmiju, zube, polaganje ispita i da ste paralizovani.

(Telegraf.rs)