Popularna maranta poznata je i kao "biljka molitve": Kako da uvek bude zdrava i bujna

Uz praćenje određenih smernica može je gajiti i početnik

Foto: Shutterstock

Iako je maranta ili "biljka molitve" jedna od zanimljivijih sobnih biljaka koje su prilično dostupne, njena nega nije jednostavna. Ipak, uz određene smernice može je gajiti i početnik.

Osim što je interesantnog izgleda, ova biljka se zbog svojih šarenih listova uvek izdvaja. Maranta je iz roda Maranta iz porodice Marantacae, poreklom iz tropskih šuma u Južnoj i Srednjoj Americi.

Dobila je naziv i "biljka molitve" jer se njeno lišće noću sklapa jedno na drugu i izgleda kao ruke koje se mole.

Ove biljke vole direktno sunce, toplotu i vlagu i uz odgovarajuću negu mogu uspeti bilo gde. Ako o njoj vodite računa, maranta može da poraste i do 30 centimetara u visinu i 45 centimetara u širinu.

U toku zimskih meseci omogućite joj dosta direktne svetlosti kako bi održale rast i adekvatno prezimile bez ikakvih oštećenja. Od supstrata vole humusno dobro propusno zemljište.

Maranta bolje opstaje kao kućna biljka, a najuspešnije raste i razvija se kada je postavljena desetak centimetara od prozora, posebno onih kroz koje dobija indirektno svetlo i koji su okrenuti  prema severnoj strani.

Vole vlažno, ali ne mokro tlo. Izbegavajte previše zalivanja, dovoljno je na svakih nedelju ili dve ili kada se gornja trećina zemlje u saksiji osuši.

Budući da maranta voli vlažno okruženje, dobro je staviti je među druge biljke, jer one tako povećavaju vlažnost. Možete je smestiti i blizu ovlaživača vazduha ili u kupatilo, takve pozicije će joj veoma prijati.

Prihrana je jedna od ključnih stavki za uspešnu negu ove dekorativne biljne vrste. U vegetativnoj sezoni se primenjuje intenzivno, i to razblaženim tečnim đubrivima, dok se u toku zimske sezone smanjuje na jednom mesečno.

Razmnožava se deljenjem korena ili lisnim reznicama.

Ovu biljku je potrebno oblikovati, kako bi "žbun" bio ujednačen. S vremena na vreme pojaviće se razvijene grančice koje je potrebno ukloniti kako biste pospešili rast središnjeg dela biljke. Suve listove uklanjajte oštrim sečivom na mestu gde se spaja sa stablom.

(Telegraf.rs)