Kako da uspešno gajite bonsai drvo: Saveti za negu popularnih minijatura
Ukoliko razmišljate o tome da svoj enterijer oplemenite ovim efektnim, minijaturnim stablom, primenite savete stručnjaka
Iako mnogi misle da je bonsai vrsta drveta, istina je da je to zapravo tehnika kojom se drvo gaji i oblikuje. Bonsai može biti bilo koje drvo, a odnosi se na negu minijaturnog drveta u maloj posudi.
Bonsai u bukvalnom prevodu znači stablo u posudi. Zemlja porekla mu je Kina, ali svetsku slavu kreirali su mu pedantni Japanci, kada su ga prisvojili i razvili svoj prepoznatljiv smer i stil bonsai.
Japanski perfekcionizam oslikan je u bonsaiju u potpunosti, što je je pojedine primerke učinilo svetski poznatim stablima.
Ukoliko razmišljate o tome da svoj enterijer oplemenite ovim efektnim, minijaturnim stablom, trebalo bi da se "naoružate" savetima stručnjaka.
Kada je reč o ovoj biljci, nije potrebno praviti veliku famu, ali bi neka pravila ipak trebalo znati i primenjivati.
Za početak, trebalo bi da znate da je svaka radnja oko ovog drvceta veoma stresna i da joj je potrebno vremena da se oporavi. Vreme potrebno za napredak bonsaija meri se u godinama, čak i u desetinama, pa je ljudski faktor taj koji je presudan u uspešnoj nezi bonsaija, odnosno strpljenje.
On se može dobiti iz reznice, semena, iz biljke iz rasadnika ili iskapanjem i presađivanjem primerka iz prirode. U vegetaciji se zaliva najmanje jednom dnevno. Takođe, kao i kod svih ostalih vrsta, treba voditi računa o potrebi biljke za vodom, vazduhom, prehranom i svetlom.
Vodite računa o suncu i senci, letnjim i zimskim temperaturama, zaštiti od promaje i vetrova. Posuda je veoma važan deo kod nege bonsaija i mora biti prilagođena drvcetu oblikom, dubinom, bojom i teksturom.
Važno je da se postigne sklad između drvceta i posude, što u bukvalnom prevodu i znači reč bonsai (bon - posuda, sai - biljka).
Originalne posude za bonsai napravljene su od pečene gline, ručno izrađene, sa premazima, više puta pečene, a one veoma kvalitete su, očekivano, i veoma skupe.
Zimski dani, kada biljke napolju "spavaju", pogodni su za izradu tegli u koje ćete na proleće saditi i presađivati svoje bonsaije.
Zalivanje treba svakodnevno vršiti preko listova, dok se u zimskom periodu preporučuje samo povremeno zalivanje. Zbog plitkog sloja zemljišta u saksiji, bonsai drvo vrlo brzo ostane bez vode i neophodno ga je zaliti čim se osuši gornji sloj zemljišta.
Preterano zalivanje može biti štetno za drvo, a zbog preteranog zalivanja lišće može početi da žuti, dok se manje grane suše. Preteranim zalivanjem koren se natopi vodom i na taj način ostaje bez kiseonika koji je neophodan za rast drvceta.
Preporučuje se da svakodnevno proveravate da li je zemlja u saksiji suva.
(Telegraf.rs)