Srbiju su danas pogodila 3 zemljotresa, u slučaju katastrofe, ovo vam može spasiti život

Najvažnije je da sačuvamo prisebnost i smirenost

Video: Šta da radite kada Srbiju bude pogodio jak zemljotres: Ovo je 10 saveta kako da preživite katastrofu

Tlo se danas treslo ponovo u Kragujevcu, ali i u Topoli i okolini Brusa, a prema predviđanjima seizmologa, potresi neće stati.

Kako su seizmolozi najavili, u narednom periodu mogu se očekivati i novi zemljotresi na području Šumadije.

Ono što je važno jeste da znamo kako bi trebalo da se ponašamo u ovakvim situacijama kako bi se na najbolji mogući način zaštitili.

U svim priručnicima i vodičima za vanredne situacije piše da je najvažnije da nas u toj situaciji ne uhvati panika i da ostanemo pribrani i mirni.

Trebalo bi da budemo svesni da zemljotresi često mogu biti lančani, odnosno da mogu da počnu malim potresima, a da se nastave većim u kratkom vremenskom roku.

Jedino bez panike ćete biti u stanju da donesete ispravne odluke o spasavanju i sebe i drugih.

Šta raditi u zatvorenom prostoru

Ukoliko ste za vreme zemljotresa u zatvorenom prostoru, ostanite na mestu na kome ste se zatekli i potražite najbezbednije mesto.

Kako piše u priručnicima za vanredne situacije bezbedna mesta u zatvorenom prostoru su dovratnici, noseći zidovi, mesto ispod stola i ispod čvrstog nameštaja…

Na tim mestima bi trebalo da ostanete dok traju potresi. Vodite računa da u svakom trenutku zaštitite lice i glavu tako što ćete ih pokriti rukama.

Sklonite se obavezno iz centra prostorije na neko od navedenih bezbednijih mesta.

Obavezno se udaljite od mesta gde ima stakla: prozora, lustera, polica…Budite na bezbednoj udaljenosti od spoljašnjih zidova i vrata i predmeta koji mogu da padnu i povrede vas.

Foto: Profimedia/AFP

Ukoliko vas zemljotres zatekne u krevetu, važno je da se spustite pored kreveta i zaštite glavu i lice. Ako se  nalazite u oštećenom objektu i osećate miris gasa ili vidite pokidane kablove, ne palite sveće, šibice zbog opasnosti od požara i eksplozija. Treba proveriti da li je neko povređen i ne napuštati ozbiljno povređene osobe.

Telefon bi trebalo koristiti samo u slučaju nužde da se telefonske linije ne bi opteretile. Nikako dok traju potresi ne napuštajte objekat i ne pokušavajte da bežite.

Objekat napustite tek kada prestane podrhtavanje tla i kada budete potpuno sigurni da nema potresa.

Ovo se posebno odnosi na ljude koji žive u višespratnicama. Kada izlazite, kako preporučuju u vodičima za vanredne situacije, pazite na stanje stepeništa.

Dok traju potresi izbegavajte stepenište i lift. Kada izađete iz objekta koji je pogodio zemljotres vodite računa da budete na bezbednoj udaljenosti od zgrade.

Ukoliko se u toku potresa nađete u nekom javnom objektu škola, preduzeće, tržni centar, centar za rekreaciju ili prodavnica i ostanite mirni, držeći se podalje od ljudi koji se u panici, u grupi kreću ka izlazim.

U situaciji zemljotresa može doći do nestanka struje i mogu da se uključe protivpožarni alarmi.

Ako se za vreme zemljotresa nađete na otvorenom prostoru skolonite se zgrada, mostova, tunela, ulične rasvete, električnih stubova i kablova…

Šta da radite ako ste na otvorenom

Ako se zateknete na ulici obratite pažnju da se sklonite od objekata koji mogu pasti na vas kao što su dimnjaci, crep sa krova, salomljeno staklo…

Obavezno zaštitite glavu rukama ili ako imate torbu ili neki čvršći predmet kod sebe.

Ukoliko se za vreme zemljotresa nalazite u vozilu u pokretu potrebno je da ga zaustavite u koliko ste u mogućnosti i ostane unutra vodeći računa o tome da ste na bezbednoj udaljenosti od zdrada, drveća i nadvožnjaka.

Oprezno nastavite put kada zemljotres prestane. Ali zbog mogućnosti ponavljanja potresa izbegavajte koliko je moguće mostove, vijadukte, tunele, rampe koji su možda oštećeni u zemljotresu, kao i lokacije koje su evidentirane kao rizične na klizišta i odrone.

Šta uraditi ako se nađete pod ruševinama

Ako se ne nađete ispod ruševina važno je da znate da nikako ne bi trebalo da palite šibicu i da obavezno prekrijete usta nekom tkaninom.

Ukoliko ste u mogućnosti lupajte o cev ili zid kako bi spasilački timovi mogli da vas pronađu.

Izbegavajte vikanje, jer možete da dođete u situaciju da udahnete velike količine prašine što može da vam stvori respiratorne probleme i onemogući da dišete koliko - toliko normalno. Važno je da sačuvate prisebnost i da pokušate da se orjentišete.

Ukoliko ste pritisnuti lakšim materijalom, pokušajte polako da ga se oslobađate, ali štedite snagu i pazitev da se ne povredite oštrim predetima sa ruševina.

Video: Da li su gradovi spremni za katastrofe? Juče smo vežbali zemljotres u Kragujevcu, noćas se desio

(Telegraf.rs)