HRANA & ISHRANA – Pravilan izbor u svetu koji se, sve nas, menja…
Brz način života utiče na sve njegove aspekte – uključujući i to kako se i čime hranimo
Stalno negde žurimo, često jedemo "s nogu" i obroke ne planiramo dovoljno dobro. Prečesto su nam na meniju namirnice bogate kalorijama, a siromašne nutrijentima, ili one koje u svom sastavu sadrže brojne sastojke čije nam poreklo i značenje nije poznato, posebno ako je obeleženo čuvenim E brojem. Oznake koje ne razumemo jedan su od razloga zašto većina nas i nema živaca da čita deklaracije na proizvodima, a kao za inat one najviše mogu da nam pomognu da napravimo dobar izbor namirnica, za bolji način ishrane.
Kada se uopšteno govori o sastojcima u prehrambenim namirnicama najčešće zapravo mislimo na konzervanse i druge aditive. Aditivi su supstance koje nisu namirnice, niti njihovi karakteristični sastojci i dodaju se proizvodima radi boljeg izgleda, ukusa, mirisa, boje, strukture i trajnosti. Zvanična regulativa nalaže da se svi aditivi koji se dodaju hrani označavaju na pakovanju te hrane nazivom kategorije i svojim specifičnim nazivom, ili E brojem. Novija istraživanja aditive dele na "dobre" i "loše", s tim što sinonimi za ovu podelu nisu "zdravi" i "nezdravi" – već oni koji nisu štetni i oni koji to jesu. Ipak, kada vidite proizvod bez aditiva na deklaraciji – ili bez E, možete biti sigurni da je to što ste kupili i pojeli najmanje procesuirana namirnica. Za kvalitetniju ishranu naš najčešći izbor treba upravo da budu takvi proizvodi – dobijeni od prirodnih sastojaka, bez konzervansa, veštačkih boja i drugih aditiva.
Takve proizvode je mnogo lakše naći nego što mislimo, a u njih spadaju i namazi Mlekare Šabac – A la Kajmak namaz i Sirko. Ovo su namazi autentičnog ukusa, napravljeni po tradicionalnoj recepturi i što je najvažnije – dobijeni su od najkvalitetnijeg mleka sa domaćih farmi. Savremene tehnologije proizvodnje Mlekare Šabac garantuju da će dobijeni sirni ili kajmak namazi od punomasnog mleka, biti 100% bazirani na prirodnim sastojcima i da ne sadrže konzervanse i druge aditive, da bi duže opstali na policama i zadržali svoj kvalitet, ukus i kremastu strukturu. Zato su Sirko i A la Kajmak namaz generacijama prepoznatljivi i omiljeni brendovi.
Na kraju, brz tempo života nije izgovor da zapostavimo brigu o zdravijoj ishrani, ili da ne budemo adekvatno informisani o onome što unosimo u organizam. Samo malo truda da pre svega pažljivije biramo i kupujemo namirnice – kad god može bez E – biće dovoljno da počnemo da jedemo kvalitetnije i da se osećamo bolje.
(Telegraf.rs/PR)