Izbegnite bacanje hrane: Kako da pravilno kupujete, pakujete i sačuvate namirnice od kvarenja
Bacanje hrane jedan je od velikih problema s kojima se suočavamo
Dok stotine hiljada stanovnika naše planete umiru od gladi, na drugim krajevima ljudi bacaju hranu.
Bacanje hrane jedan je od većih problema sa kojima se suočavamo. Svake godine bacimo preko milijardu tona hrane, a najveći deo završi na deponijama, gde trune i proizvodi metanski gas.
Postoje 4 načina kako da prestanete da bacate hranu i kako da je pravilno čuvate.
1. Pametna kupovina
Vrlo često smo skloni tome da kupuju više nego što im treba. Gomilamo hranu, a onda joj istekne rok i završi u smeću.
Kada idete u kupovinu sastavite spisak i sa njega kupujte samo ono što vam potrebno. Kupujte manje, ali češće.
Na ovaj način ješćete svežiju hranu, a i nećete je bacati.
2. Čuvanje hrane u frižideru
Otvorimo frižider nebrojeno puta u toku dana, ali često zaboravimo šta nam se krije u dubini polica, pregradama i fiokama.
Na ovaj način dolazi do kvarenja hrane, širenja neprijatnih mirisa, sve zbog toga što bacamo bajate ili pokvarene namirnice, koje smo mogli na mnogo bolji način da iskoristimo.
Da biste izbegli ovakve probleme neophodno je pravilno i organizovano čuvanje hrane.
Pravilno čuvanje hrane će vam uštedeti vreme i novac, ali što je najbitnije čuvaćete vaše zdravlje.
Neke vrste voća, povrća, a pogotovo mlečnih proizvoda se lako kvare čak i na nižim temperaturama, ako nisu odložene na odgovarajući način.
Poluotvoreni poklopci, načeti suhomesnati proizvodi šire mirise i utiču na kvarenje i ukus svega što stoji u frižideru.
Neprijatan miris iz frižidera jasan je znak da se hrana ne odlaže i ne čuva kako treba.
U frižideru police moraju da budu čiste, a namirnice poređane po odeljcima, namenjenim za određenu vrstu hrane.
3. Zamrzivač kao spas
Zamrzavanje hrane jedan je od najlakših načina da se namirnice sačuvaju.
Povrće koje je postalo meko i ne možete da ga iskoriste za salatu, možete da se stavite u kese za zamrzivač ili plastične posude i iskoristi kasnije u smutijima i drugim receptima.
Višak zeleniša, blitve, zelja možete da iseckate i zamrznete, a onda ga koristite kao dodatak kada pravite pite sa sirom ili proje.
Peršun takođe možete da ga pomešate sa maslinovim uljem i iseckanim belim lukom, a zatim zamrznete u posudama za led. To će biti ukusa i zdrav dodatak nekim jelima ili smutiju.
Možete da zamrznete i jela koja se spremaju u velikim količinama. Zamrzavanje je odličan način da se osigurate da uvek imate zdravo kuvano jelo pri ruci.
4. Čuvajte hranu u kvalitetnim posudama ili kesama za pakovanje
Jedan od načina da odložite namirnice u frižideru su plastične ili silikonske posude sa poklopcima ili kese za pakovanje.
Kese za pakovanje zgodne su za čuvanje i pakovanje zimnice. Velike nabavke sad dobijaju pravi smisao, jer možete dugo da očuvate svežinu pojedinih namirnica.
Kvalitetne, plastične posude za čuvanje hrane su pregledne, lake, imate ih u nekoliko veličina, a i su način čuvaju svih vrsta hrane.
Nema mešanja mirisa na policama i u fiokama frižidera, zamrzivača, ispadanja i rasipanja iz kesa.
Ovakve posude su lagane i otporne na udarce. U njima možete kratko držati sveže meso ili ribu i tako ih odvojiti od ostalih namirnica.
Pogodne su i za tvrde namirnice, kao što su svež sir, koji je još u originalnom pakovanju, zatim za tvrde sireve, isečene suhomesnate proizvode, sitno povrće i voće…
Posude od stakla su čvršće i omogućuju sigurno čuvanje svake vrste hrane. Lako se peru i na visokim temperaturama, a jedini im je nedostatak lomljivost. Odlične su za čuvanje hrane sa dosta tečnosti.
(Telegraf.rs)