Pili ste domaći sok od zove, vreme je da pređete na novi nivo: Probajte šampanjac po receptu travara
Šampanjac je bezalkoholan i osvežavajuć, pravi napitak za vrele letnje dane
Momčilo Antonijević, travar i novinar otkriva kako se pravi šampanjac od zove. Kako kaže, u pitanju je bezalkoholno piće, ali će, zbog prirodne fermentacije, imati mehuriće.
Za ovaj recept je potrebno pet cvetova sveže zove koja se, prema uputstvu travara, bere po sunčanom vremenu. Bilo da pravite šampanjac ili sok od zove uvek to radite istog dana kada ste bilje ubrali, navodi Antonijević u videu na svom Instagram profilu.
U dva litra vode skuva se 300 grama smeđeg šećera i kad se potpuno ohladi prelijete cvetove. Dodate sok od pola limuna i drugu polovinu limuna isečenog na četvrtine, sa korom. Idealno bi bilo da bude organski limun, a ako ne, onda koru treba detaljno oprati. Poslednji sastojak je jedna supena kašika prirodnog, mutnog jabukovog sirćeta. promeša se i pokrije čistom krpom.
Treba da ostoji 24 sata, a potom da se procedi. Treba da odstoji u frižideru 10 dana.
Šampanjac je osvežavajuć i pravi je napitak za vrele letnje dane.
(Telegraf.rs)