Paradajz je moguće imati i na terasi: 7 ključnih saveta za uspešan uzgoj omiljenog povrća

Uz ove savete, dobićete sočne i slasne plodove paradajza

Mnogi ljudi, koji su se oprobali u sađenju paradajza, znaju da takav poduhvat nije zahtevan, ali i da je potrebno pratiti određena pravila kako bi dobili zdrave i sočne plodove. Osim u bašti, ovo povrće moguće je gajiti i na terasi. 

Uz ove savete, dobićete sočne i slasne plodove paradajza.

1. Sadnja

Paradajz pre svega posadite u saksije ili plastično saće, i to kada sadnica dobije 5-6 listova. Za razliku od mnogih drugih biljaka, paradajz sadite duboko u zemlju, tako da samo jedna trećina viri napolje. Odaberite sunčanu stranu, jer mu je potrebno barem šest sati svetlosti i toplote.

Napravite dovoljan razmak, kako biste obezbedili dobru cirkulaciju vazduha.

2. Odaberite prikladnu vrstu zemlje

Za sadnju i uzgoj paradajza tlo mora biti rastresito, plodno, dobro drenirano i neutralno ili čak blago kiselo. Izbegavajte tlo sa većim udelom gline, jer će to ugušiti koren.

Foto: Pixabay

3. Zalivanje

Paradajz se svrstava u useve sa srednjim zahtevima za vodu. Zalivajte ga umereno, ali redovno. Pre svega, ustanovite koliko je tlo vlažno. Takođe, izbegavajte zalivanje cele biljke i ploda, kako biste smanjili mogućnost pojave gljivica.

Foto: Pixabay

4. Napravite biljci potporu

Veliki plodovi mogu predstavljati teret za biljku i zbog toga joj morate dati potporu ili u obliku koca ili letvice.

5. Kalijum

Dok raste, paradajzu je potrebna veća količina kalijuma. Ako se dogodi da je plod zelene boje prema peteljci, to je znak da je u tlu premalo ovog minerala i zato ga dodajte u većim količinama.

6. Kakvo đubrivo odabrati?

Ako imate malo plodova, a oni nisu veliki i sočni, verovatno paradajzu fali fosfora, a dobija previše azota. Tlo osvežite đubrivom koje sadrži više fosfora nego azota.

7. Redovno orezivanje

Tokom rasta potrebno je da pažljivo orezujete zaperke, kako ne bi crpili svu vodu iz biljke.

Video: Trikovi da u svom domu imate lekovite sastojke za svako jelo: Cvet začinskog bilja koji večno traje

(Telegraf.rs)