Vaskršnja jaja sa čipkom, u vinu, peni i ombre tehnici: Rezultati će biti spektakularni

Bićete ponosni na svoja umetnička dela

Foto: Pixabay, Printskrin: Youtube/Lako je kuvati, Youtube/How 2 bake it

Od Velikog četvrtka do Velike subote pravoslavni vernici u Srbiji pripremaju jaja za proslavu Vaskrsa. 

Pored prvog crvenog jajeta koje se naziva čuvarkuća i koje bi trebalo da bude čuvar doma do narednog Vaskrsa, domaćice se trude da najmlađe ukućane obraduju šarenim jajima dekorisanih posebnim tehnikama.

Donosimo vam četiri tehnike farbanja jaja koje daju fantastične rezultate.

Jaja sa čipkom

Potrebno je:

  • 10 jaja
  • pola litra vode
  • 2 kesice boje za jaja po izboru
  • 2 kašike sirćeta
  • komad čipke
  • lepak

Postupak:

Obarite jaja, osušite ih, pa ih potpite u rastvor vode, boje za jaja i sirćeta. Ostavite da odstoje desetak minuta, pa ih kašikom nežno izvadite iz posuda sa bojama i spustite na papirni ubrus. Ostavite jaja da se skroz osuše.

Izrežite čipku, na jaje nanesite malo lepka, pa prislonite čipku tako da obavije jaje. Ostavite da se lepak stegne.

foto Pixabay

Ombre tehnika

Potrebno je:

  • 10 jaja
  • 300 mililitara vode
  • 3 kesice boje za jaja – crvena, plava, žuta
  • 3 supene kašike alkoholnog sirćeta

Priprema:

Skuvajte jaja u vodi u koju ste dodali kašiku soli. Kad se jaja skuvaju, isperite ih od soli i ostavite da se osuše.

U posude sipajte po decilitar tople vode.

U svaku posudu dodajte kesicu tečne boje za jaja i promešajte. Dodajte i po jednu kašiku alkoholnog sirćeta.

Prstima uhvatite jaje i spustite u prvu boju, držite ga minut, pa ga ostavite na salveti da se osuši. Potom opet dijagonalno uhvatite jaje i spustite ga u posudu sa drugom bojom na 30 sekundi, pa ga opet spustite na salvetu da se osuši. Kada jaje bude suvo, uhvatite za obojeni deo i spustite ga u treću boju na 10 sekundi.

Ostavite jaja da se osuše, pa ih premažite krpicom koju ste prethodno umočili u ulje kako bi jaja dobila sjaj.

ombre tehnika; foto screenshot Youtube/Lako je kuvati

Svetlucava jaja u crnom vinu

Potrebno je:

  • 10 jaja
  • litar crnog vina

Postupak:

U šerpu stavite sveža jaja, prelijte ih crnim vinom i kuvajte na srednje jakoj temperaturi 10 do 12 minuta. Potom isključite ringlu i ostavite da jaja odstoje u posudi sa vinom preko noći. Ujutro ih izvadite iz posude, postavite na rešetku i ostavite da se ocede.

Ova jaja nemojte premazivati uljem da ne biste uklonili kristalčiće koji će se pojaviti kad se jaja osuše.

jaja u crnom vinu; foto screenshot Youtube/How 2 Bake it

Jaja u peni za brijanje

Potrebno je:

  • 10 jaja
  • pena za brijanje u spreju
  • boje za kolače po izboru
  • papirni ubrus

Postupak:

Skuvajte jaja u vodi u koju ste sipali kašiku soli, pa ih ostavite da se ohlade. Isperite ih i osušite.

U posudu sipajte penu za brijanje, a po njoj sipajte prehrambene boje za kolače. Svako jaje spustite u penu tako da bude dobro uvaljano, pa ga odložite sa strane. Papirnim ubrusom nežno tapkajte penu po jajima – boje će se razliti, pa ćete dobiti predivne šare.

Ostavite jaja da se osuše, a onda ih premažite krpicom namočenom u ulje kako bi dobila dodatni sjaj.

foto Pixabay
Video: Brzo, lako i jedinstveno: Da li ste ikada bojili jaja pomoću pirinča?

(Telegraf.rs)