Vodič za selidbu bez stresa

Nova normalnost na koju se polako navikavamo potpuno nas je izbacila iz ritma, odnosno zahteva da svoj ritam konstantno prilagođavamo

Foto: Shutterstock

Svaka dodatna promena, ma koliko mala, dovoljan je izvor dodatnog stresa, a ako smo primorani na korenitu promenu, kao što je selidba, opravdano padamo u očaj. Međutim, uz odgovarajuću mentalnu i fizičku organizaciju, moguće je nezaobilazni stres svesti na minimum. 

Prihvatite da je stres sastavni deo procesa preseljenja

Ukoliko unapred prihvatite činjenicu da stres ide zajedno sa selidbom, kao na primer sa školom ili poslom, verovatno je da ćete ga lakše podneti kad zaista do stresa dodje. Kada stres posmatrate kao prirodnu pojavu, smanjujete njegov negativan uticaj, n taj način ne dozvoljavajući da vas omete u toku selidbe.

Odvojite dovoljno vremena

Jedan od najvećih izvora stresa u toku selidbe je nedostatak vremena i kašnjenje, što je posledica neodgovarajuće procene potrebnog vremena za pakovanje. Imajte u vidu da je za prosečan jednosoban stan u kom osoba živi sama potrebno odvojiti dva dana za pakovanje,  dok je za trosoban stan porodice sa dvoje dece potrebno minimum pet dana. Takodje, odvojite vreme za pronalazak odgovarajuće agencije za selidbe u Beogradu ukoliko su vam takve usluge potrebne, kao i za sređivanje prostora koji napuštate (čišćenje, krečenje i slično).

Napravite plan i držite ga se

Napravite redosled koraka selidbe: pakovanje, demontiranje velikog nameštaja, utovar, transport, istovar, montaža. Počnite sa malim stvarima jer što ih je manje u prostoru, lakše će biti baratati glomaznim predmetima. Nabavite kartonske kutije (nove ili potražite polovne u lokalnom marketu). Pakovanje u kutije je preglednije, lakše se obeležavaju i manji je rizik od oštećenja predmeta. Uvek možete razmotriti i skladištenje stvari u magacinu ako u novom stanu nemate dovoljno prostora. Paralelno sa ovim koracima, potrebno je i odjaviti se sa stare i prijaviti na novu adresu, kao i prebaciti ugovore televizije i interneta na novu adresu. Ukoliko sve to radite po rasporedu koji ste unapred napravili, sve će biti manje konfuzno, a smanjićete i rizik da nešto zaboravite.

Oslobodite se nepotrebnih stvari

Selidba je izvanredna prilika da se otarasite svih stvari koje godinama niste upotrebili. Na primer stari telefon ili laptop koji čuvate u fioci možete prodati, kao i sav nameštaj koji vam u novom stanu nije potreban. Selidba, dakle, ne mora da bude isključivo trošak, već nešto možete i zaraditi, preporuka za to je otkupmobilnihtelefonabeograd.com. Medjutim, ukoliko ipak želite da sačuvate odredjene predmete, a u novom stanu jednostavno nemate gde da ih čuvate, ne očajavajte - imate opciju iznajmljivanja skladišnog prostora što je idelano rešenje i za sezonsku opremu.

Tražite pomoć

Potpuno je normalno i očekivano da zamolite prijatelja ili člana porodice za pomoć. Društvo je već dovoljna psihička pomoć, a dodatni par ruku značajno olakšava stvar. Samo ne zaboravite da pokažete zahvalnost i vratite uslugu kada se prilika za to ukaže. Pored toga, ukoliko je vasa seliba zahtevnija, u smislu preseljenja osetljivih predmeta poput klavira, ili je u pitanju selidba u inostranstvo, razmislite o angažovanju profesionalne agencije za selidbu. Time ćete stres minimizovati, ili čak poptpuno eliminisati.

Spavajte

Kada se javi dodatni zadatak u životu, vreme za njega obično krademo od sna. Medjutim, vrlo je važno zadržati uobičajeni ritam spavanja i tokom selidbe, jer umor samo povećava rizik od potencijalnih problema koji će biti okidači za stres. Dozvolite sebi da se noću odmorite kako i koliko treba, kako biste bili što efikasniji tokom dana.

Nagradite se

Po uspešno završenoj selidbi, bilo da ste promenili samo ulicu u Beogradu, ili otišli preko granice, nagradite sebe onim što posebno volite - večerom u poznatom restoranu ili čašom dobrog vina u novom domu, ili bilo čim što nova normalnost dozvoli.

(Telegraf.rs/PR)