Lale su najlepše prolećno cveće: Ako ih posadite sada, uživaćete u njihovoj lepoti do jeseni

Ako ste jesenas propustili da posadite lale, nije kasno da to učinite ni sada

foto Pixabay

Iako su lale lukovice koje se obično sade tokom jeseni, a cvetaju na proleće, ova biljka zapravo može da se posadi i u rano proleće kada prođe opasnost od mrazeva.

Dakle, svi koji jesenas nisu posadile lukovice lala, ni sada nisu zakasili.

Za uspešno cvetanje i šaren vrt najvažnije je da lukovice budu dobre. Poželjno je birati čvrste i okrugle primerke.

Lale vole svetlo, ali im odgovara delimična blaga hladovina. Ne treba preterivati sa zalivanjem, jer će lukovica istruliti.

Zemlja treba da bude dobro prekopana, a pošto lale ne vole vlažno zemljište, poželjno je u rupe dodati malo peska ili šljunka. Ukoliko ih sadite kao saksijsko cveće, na dno posude najpre stavite šljunak, pa onda dodajte zemlju.

foto Pixabay

Lale se sade na dubini dva ili tri puta većoj od visine lukovica. Ukoliko ih sadite u baštensku zemlju, vodite računa o razmaku - trebalo bi ih posaditi na oko 10 cm jednu od druge.

Kako očuvati rezane lale?

Lale su za mnoge oličenje elegantnog cveta. Sa svojim izduženim stabljikama, kupastim cvetovima, laticama u najlepšim prirodnim bojama čine proleće posebnim.

Ovo cveće možete da aranžirate na hiljadu načina u vazama i posudama, zavisno od stila koji preferirate.

Međutim, iako bi trebalo da nam krase dom bar desetak dana, lale ponekad uvenu i pre vremena. Pomoću nekoliko trikova možete da im produžite vek trajanja.

Kada ih tek kupite, možete malo da ih skratite, ali nakon toga ih ne dirajte.

Iako možda o tome niste razmišljali, nije potrebno napuniti vazu vodom, jer to tulipanima omogućava da još malo narastu, pa će se saviti i neće lepo stajati. Iz istog razloga im nemojte menjati vodu.

Sada ćete se možda zapitati šta s neugodnim mirisom koji će se iz vaze širiti nekoliko dana. Tu pomaže malo izbeljivača; na litar vode dovoljna je jedna četvrtina kašičice. Na ovaj način lale mogu da budu žive duže od jedne sedmice.

Video: Najnovije remek-delo prirode: Ovako izgleda kristalno cveće i može da naraste i do 15 metara

(Telegraf.rs)