Kreativne ideje za farbanje jaja: Pomoću namirnica koje imate u kući dobićete prava umetnička dela
Vaskrs je posebna prilika da se iskaže kreativnost u kuhinji
Vaskrs je jedan od najradosnijih verskih praznika i većina ga svake godine sa nestrpljenjem iščekuje. Ovo je prilika da se dan provede sa porodicom i prijateljima, ali i iskaže kreativnost u pripremanju praznične trpeze.
Posebna radost je farbanje jaja, a čini se da su domaćice iz godine u godinu sve kreativnije i da uvek osmisle neko inovativno rešenje.
Pored klasičnih tehnika farbanja jaja u lukovini ili bojama u prahu iz kesica, poslednjih godina veoma je popularno jaja bojiti na prirodan način i za svaku naći alternativu u prirodi.
Jaja u čaju od hibiskusa
Ovom tehnikom dobićete unikatna jaja, koja podsećaju na galaksiju, a intenzitet boje sami možete da odredite. Tamnija jaja dobićete ako ih držite duže u čaju, a svetlija ukoliko ih samo potapate i vadite.
Potrebno je:
- 80 gr čaja od hibiskusa u rinfuzu, ne u kesicama
- 1 kašika alkoholnog sirćeta
- 400 ml ključale vode
- ulje i pamučna tkanina za premazivanje jaja
- 10 komada belih jaja
- prijanjajuća kuhinjska folija
Jaja skuvajte u vodi. Hibiskus za pravljenje čaja stavite u dublju posudu, pa ga prelijte ključalom vodom, a potom dodajte sirće i sve izmešajte, pa spuštajte kuvana jaja u mešavinu i držite ih dok ne budete zadovoljni intezitetom boje. Za lepši efekat jaje potopite, potom ga izvadite na parče folije i dodajte još kašiku potopljenog čaja, pa uvijte i ostavite sa strane.
Ofarbana jaja slažite na kuhinjski ubrus, pa ih potom premažite uljem da dobiju sjaj, a boja postane još intenzivnija.
Mermerna jaja
Najčešća tehnika farbanja je u lukovini, odnosno u ljusci od crnog luka, ali je i za ovaj način osmišljeno inovativno rešenje, pa tako umesto jednobojnih nijansi braon možete dobiti mermerni efekat na jajima, a evo i kako.
Potrebno je:
- ljuske od 10 srednjih glavica crnog luka
- 1 deblji papir A4 formata
- 10 jaja
- 1 najlon čarape
- gumice za tegle
- voda
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice vinskog sirćeta
- kesica zelene boje u prahu
- ulje i pamučna tkanina za premazivanje jaja
Ljuske i papir iseckajte makazama na sitne delove i stavite u činiju. Najlon čarape podelite na 10 delova. Jaja prvo pokvasite, zatim uvaljajte u komadiće luka i papira, pa ih stavljajte u najlon čarapu koju ćete pričvrstiti gumicom za tegle.
Tako pripremljena jaja stavite u šerpu, nalijte vodom da budu potpuno pokrivena, stavite so i sirće i jednu kašičicu boje za farbanje i kuvajte oko 15 minuta.
Gotova jaja vadite na papirni ubrus i dok su još topla izvadite iz čarape i uklonite svu ljusku koja se zalepila. Kada se malo ohlade, premažite ih uljem da dobiju sjaj.
Jaja u pirinču
Ovo je još jedna inovativna, a prilično jednostavna tehnika za koju će vam biti potrebno nekoliko različitih boja i pirinač koji nije skuvan, a efekat koji se dobija je zaista jedinstven.
Potrebno je:
- 10 jaja
- 1 kašika soli
- 750 gr pirinča
- 5 kesica boja za farbanje jaja u prahu
- 10 kašika vruće vode
- 5 kašika alkoholnog sirćeta
- ulje i pamučna tkanina za premazivanje jaja
Jaja nalijte hladnom vodom, dodajte kašiku soli i kuvajte oko 15 minuta na umerenoj temepraturi. Pirinač rasporedite u pet kesica za zamrzivač (po 150 gr).
Svaku boju razmutite sa po dve kašike vruće vode i jednom kašikom alkoholnog sirćeta, pa mešavinu sipajte u kesicu sa pirinčem. Kesice dobro protresite kako bi se boja ravnomerno rasporedila i obojila sav pirinač.
Jaja držati u vodi u kojoj su se kuvala, a potom ih redom vaditi i po jedno stavljati u kesicu sa pirinčem obojenim bojom po izboru. Utapkati jaje sa svih strana kako bi dobilo ujednačenu boju, a potom vaditi na kuhinjski ubrus da se ohlade.
Za pastelne i nežne boje jaja u pirinču držite 3 minuta, a za jače ofarbana neka stoje 5 minuta.
Jaja u ljubičastom kupusu
Još jedan od potpuno prirodnih načina za ljubičasta jaja u dve nijanse. Ova tehnika prilično je jednostavna i ne zahteva mnogo sastojaka, a uz jedan dodatak imaćete i plavičaste i ljubičaste nijanse od istog kupusa.
Potrebno je:
- 1 srednja glavica ljubičastog kupusa
- 500 ml vode
- 4 kašike sirćeta
- 1 kašičica sode bikarbone
- 10 belih jaja
- ulje i pamučna tkanina za premazivanje jaja
Kupus isecite na krupnije komade, prelijte vodom i kuvajte 45 minuta na tihoj vatri, vodeći računa da tečnost ne ispari. Kada je kupus skuvan, procedite ga i stavite tečnost da se ohladi, a potom je podelite u dve odvojene posude.
Za plavičasta jaja u tečnost stavite jednu kašičicu sode bikarbone, a za intenzivniju ljubičastu u tečnost dodajte sirće.
Ohlađena jaja stavite u hladnu tečnost i držite ih minimum dva sata u frižideru, a može i duže, u zavisnosti od toga kakav intenzitet bolje želite.
Kada se završili sa farbanjem jaja stavite ih na papirni ubrus da se osuše, a potom ih premažite uljem da dobiju sjaj.
(Telegraf.rs)