Kreativne ideje za farbanje jaja: Pomoću namirnica koje imate u kući dobićete prava umetnička dela

Vaskrs je posebna prilika da se iskaže kreativnost u kuhinji

Printskrin: Youtube Bokina kuhinja/Kuhinja Sunčane Staze/SOS Kuhinja/Kitchen/Uradi Sama- Ideje za kreativce

Vaskrs je jedan od najradosnijih verskih praznika i većina ga svake godine sa nestrpljenjem iščekuje. Ovo je prilika da se dan provede sa porodicom i prijateljima, ali i iskaže kreativnost u pripremanju praznične trpeze.

Posebna radost je farbanje jaja, a čini se da su domaćice iz godine u godinu sve kreativnije i da uvek osmisle neko inovativno rešenje.

Pored klasičnih tehnika farbanja jaja u lukovini ili bojama u prahu iz kesica, poslednjih godina veoma je popularno jaja bojiti na prirodan način i za svaku naći alternativu u prirodi.

Jaja u čaju od hibiskusa

Ovom tehnikom dobićete unikatna jaja, koja podsećaju na galaksiju, a intenzitet boje sami možete da odredite. Tamnija jaja dobićete ako ih držite duže u čaju, a svetlija ukoliko ih samo potapate i vadite.

Foto: Printscreen/Youtube/Uradi Sama- Ideje za kreativce

Potrebno je:

  • 80 gr čaja od hibiskusa u rinfuzu, ne u kesicama
  • 1 kašika alkoholnog sirćeta
  • 400 ml ključale vode
  • ulje i pamučna tkanina za premazivanje jaja
  • 10 komada belih jaja
  • prijanjajuća kuhinjska folija

Jaja skuvajte u vodi. Hibiskus za pravljenje čaja stavite u dublju posudu, pa ga prelijte ključalom vodom, a potom dodajte sirće i sve izmešajte, pa spuštajte kuvana jaja u mešavinu i držite ih dok ne budete zadovoljni intezitetom boje. Za lepši efekat jaje potopite, potom ga izvadite na parče folije i dodajte još kašiku potopljenog čaja, pa uvijte i ostavite sa strane.

Ofarbana jaja slažite na kuhinjski ubrus, pa ih potom premažite uljem da dobiju sjaj, a boja postane još intenzivnija.

Mermerna jaja

Najčešća tehnika farbanja je u lukovini, odnosno u ljusci od crnog luka, ali je i za ovaj način osmišljeno inovativno rešenje, pa tako umesto jednobojnih nijansi braon možete dobiti mermerni efekat na jajima, a evo i kako.

Foto: Printscreen/Youtube/SOS Kuhinja/Kitchen

Potrebno je:

  • ljuske od 10 srednjih glavica crnog luka
  • 1 deblji papir A4 formata
  • 10 jaja
  • 1 najlon čarape
  • gumice za tegle
  • voda
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice vinskog sirćeta
  • kesica zelene boje u prahu
  • ulje i pamučna tkanina za premazivanje jaja

Ljuske i papir iseckajte makazama na sitne delove i stavite u činiju. Najlon čarape podelite na 10 delova. Jaja prvo pokvasite, zatim uvaljajte u komadiće luka i papira, pa ih stavljajte u najlon čarapu koju ćete pričvrstiti gumicom za tegle.

Tako pripremljena jaja stavite u šerpu, nalijte vodom da budu potpuno pokrivena, stavite so i sirće i jednu kašičicu boje za farbanje i kuvajte oko 15 minuta.

Gotova jaja vadite na papirni ubrus i dok su još topla izvadite iz čarape i uklonite svu ljusku koja se zalepila. Kada se malo ohlade, premažite ih uljem da dobiju sjaj.

Jaja u pirinču

Ovo je još jedna inovativna, a prilično jednostavna tehnika za koju će vam biti potrebno nekoliko različitih boja i pirinač koji nije skuvan, a efekat koji se dobija je zaista jedinstven.

Foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Sunčane Staze

Potrebno je:

  • 10 jaja
  • 1 kašika soli
  • 750 gr pirinča
  • 5 kesica boja za farbanje jaja u prahu
  • 10 kašika vruće vode
  • 5 kašika alkoholnog sirćeta
  • ulje i pamučna tkanina za premazivanje jaja

Jaja nalijte hladnom vodom, dodajte kašiku soli i kuvajte oko 15 minuta na umerenoj temepraturi. Pirinač rasporedite u pet kesica za zamrzivač (po 150 gr).

Svaku boju razmutite sa po dve kašike vruće vode i jednom kašikom alkoholnog sirćeta, pa mešavinu sipajte u kesicu sa pirinčem. Kesice dobro protresite kako bi se boja ravnomerno rasporedila i obojila sav pirinač.

Jaja držati u vodi u kojoj su se kuvala, a potom ih redom vaditi i po jedno stavljati u kesicu sa pirinčem obojenim bojom po izboru. Utapkati jaje sa svih strana kako bi dobilo ujednačenu boju, a potom vaditi na kuhinjski ubrus da se ohlade.

Za pastelne i nežne boje jaja u pirinču držite 3 minuta, a za jače ofarbana neka stoje 5 minuta.

Jaja u ljubičastom kupusu

Još jedan od potpuno prirodnih načina za ljubičasta jaja u dve nijanse. Ova tehnika prilično je jednostavna i ne zahteva mnogo sastojaka, a uz jedan dodatak imaćete i plavičaste i ljubičaste nijanse od istog kupusa.

Foto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

Potrebno je:

  • 1 srednja glavica ljubičastog kupusa
  • 500 ml vode
  • 4 kašike sirćeta
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 10 belih jaja
  • ulje i pamučna tkanina za premazivanje jaja

Kupus isecite na krupnije komade, prelijte vodom i kuvajte 45 minuta na tihoj vatri, vodeći računa da tečnost ne ispari. Kada je kupus skuvan, procedite ga i stavite tečnost da se ohladi, a potom je podelite u dve odvojene posude.

Za plavičasta jaja u tečnost stavite jednu kašičicu sode bikarbone, a za intenzivniju ljubičastu u tečnost dodajte sirće.

Ohlađena jaja stavite u hladnu tečnost i držite ih minimum dva sata u frižideru, a može i duže, u zavisnosti od toga kakav intenzitet bolje želite.

Kada se završili sa farbanjem jaja stavite ih na papirni ubrus da se osuše, a potom ih premažite uljem da dobiju sjaj.

(Telegraf.rs)