7 ideja za bajkovite novogodišnje praznike!
Stigao nam je najčarobniji mesec u godini! Možda nije tačno onakav na kakav smo navikli, ali to ne znači da ne možemo sebi da priuštimo mirisne kolače i šolju kuvanog vina ili tople čokolade u porodičnoj atmosferi
A ono što nam je zaista najlepše je porodično okupljanje oko punog stola.
I zato, uređenju prazničnog stola treba pristupiti sa pažnjom i sa puno ljubavi. A inspiraciju smo pronašli kod food blogerki @mimiskingdom.recepti, @milinkuvar i @onelightshot koje su nas osvojile ne samo savršenim receptima već i načinom postavljanja dekoracija na stolu koje su pronašle u JYSKu.
Kako bi vam sto izgledao kao iz bajke, donosimo vam par odličnih ideja!
Ukrasite sto
Stolnjak je jedna od najbitnijih stvari za pripremanje novogodišnjeg trpezarijskog stola jer od njega zavisi koje nijanse ćete koristiti za ukrašavanje stola. Dodatno ga ukrasite podmetačima i nadstolnjakom ali i salvetama, tako što uskladite boje sa nijansom stolnjaka ili stvorite kontrast.
Upalite sveće i lampice
Upaljene sveće na stolu savršene su za postizanje svečane atmosfere. Sveće postavite pažljivo kako bi vaši gosti i dalje mogli da vide jedni druge. Igrajte se i stvorite čarobni ambijent dodavanjem svećnjaka i različitih lampica po centralnom delu stola.
Izvadite blistave čaše
Ako poslužujete kuvano vino ili topli čaj, trebaće vam prikladne čaše i šolje iz kojih ćete piti novogodišnja pića!
Ukrasite prostor zelenilom
Venci predivno izgledaju na ulaznim vratima, pa zašto ih ne biste uneli i unutra i iskoristili kao ukras za sto? Takođe, mogu da se koriste kao centralni deo. Iskoristite zelene grane i uz malo suvog cveća kreirajte zanimljive dekoracije.
Servirajte kolače
Dok pripremate novogodišnji sto, ne zaboravite na izbor tanjira i činija. Ove sezone je naročito popularno posuđe jednostavnih nepravilnih linija uz koje sjajno izgledaju paketići od salveta, grančica i personalizovanih kartica za svakog gosta.
Dodajte malo šarma sa nekoliko patuljaka
Za novogodišnju atmosferu često nije potrebno mnogo da bismo uneli taj dašak glamura u svoj dom. Sitnice i detalji koje će svaki novogodišnji sto ulepšati mogu biti različiti patuljci koje smo pronašli u JYSKovom novogodišnjem magazinu. Pripremili su novogodišnju dekoraciju za svačiji ukus, bilo da više volite moderne ili tradicionalne detalje. Zavirite u ponudu i inspirišite se, jer najlepši period u godini je počeo!
Ne zaboravite da sada putem Click & Collect opcije imate mogućnost online rezervacije proizvoda i vikendom, a zatim ih bezbrižno pokupite spakovane u JYSK prodavnici po vašem izboru, bez dodatnih troškova i čekanja u redu.
I za kraj se zasladite savršenim čokoladnim kuglofom za koji smo recept pronašli na blogu @milinkuvar!
ČOKOLADNI KUGLOF
- 260 g šećera
- 220 g brašna
- 120 g tamnog kakao praha
- 2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- ½ kašičice soli
- 2 jajeta
- 250 ml mleka pomešano sa kašičicom limunovog soka
- 240 ml vrele vode
- 80 ml ulja
- Opciono: 200 g čokolade seckane na kockice
Čokoladni ganaš:
- 170 ml slatke pavlake
- 170 g tamne čokolade
- 30 g putera
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni a kalup za kuglof dobro namažite uljem/puterom pa pospite brašnom i otresite višak. Ostavite sa strane. Mleko pomešajte sa limunovim sokom i ostavite da stoji 10-ak minuta. U jednoj činiji pomešajte brašno, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, vanilin šećer i kakao prah. Dodajte jaja, mleko sa limunom i ulje. Dobro izmešajte pa dodajte vrelu vodu i žicom izmešajte da se sve sjedini u retko testo. Po želji dodajte čokoladu seckanu na kockice.
Izručite testo u pripremljen kalup i pecite 35-40 minuta u zagrejanoj rerni. Proverite čačkalicom da li je kolač gotov (zabodite u sredinu i ako izađe suva, kolač je gotov). Okrenite kuglof na žicu za hlađenje, uklonite kalup i ohladite na sobnoj temperaturi.
Slatku pavlaku zagrejte sa puterom skoro da provri. Prelijte preko izlomljene čokolade i ostavite nekoliko minuta. Izmešajte žicom da dobijete gust, svilenkast krem. Na hladan kuglof sa svih strana namažite ganaš u jednom sloju. Sačekajte da se ohladi i malo stegne, pa nanesite još jedan sloj. Zatim, sipajte ganaš sa vrha oko celog kuglova da ga pokrijete u potpunosti. Dekorišite po želji i ohladite u frižideru.
(Telegraf.rs/PR)