Led sijalice ili paneli za kupatilo

Mnogo je elemenata koji čine da uređenje kupatila bude potpuno. Nekada se oni kupuju kako bi se prostorija za održavanje higijene i relaksaciju renovirala zbog estetskog ulepšavanja i osavremenjavanja

Foto: Pixabay

Zbog toga danas često klasičnu zamenjuje led rasveta ili moderni paneli. Sa druge strane, razlog tome može da bude i iznenadni problem u toaletu – oslabljena električna energija, manji dotok vode, pucanje pločica ili na primer nefunkcionisanje odvoda koje zahteva otpušavanje wc šolje. Šta god da je u pitanju, kupatilo će dobiti novi izgled, koji treba da bude savremen, a korisnost prostorije treba da bude na maksimalnom nivou.

Mnogo je razloga iz kojih je potrebno renoviranje i obnavljanje elemenata u kupatilu, i to obično zahteva reagovanje u kratkom vremenskom roku. Problemi u kupatilu prouzrokuje dotrajalost pločica, sanitarija ili električnih i vodovodnih instalacija. Bez obzira na tip, svaki problem zahteva adekvatnu intervenciju – angažovanje profesionalaca i zamenu starih i oslabljenih elemenata koji čine da vaše kupatilo ne bude u dovoljnoj i potrebnoj meri funkcionalno. Dosta je raznolikih šteta koje se mogu dogoditi u kupatilu, što će zahtevati veći ili manji obim popravki i zamena. Neke od njih sa predviđenim rešenjima biće navedene u nastavku teksta.

Rešenje problema električne energije – savremene led sijalice

Rasveta je neophodna u kupatilu, jer predstavlja osnovni izvor svetlosti. Sa stanovišta modernog uređenja enterijera, danas se može videti i na ogledalama, u zidovima i plafonima, kao i oko kade i tuš kabine. Zbog toga što se nalazi svuda, češće se i dešava da neka sijalica bude dotrajala, pa je potrebno zameniti. Savremene led sijalice, kao i paneli, odličan su način da osvežite vaše kupatilo. Mnogo je efikasniji, moderniji i lepši način da se dobije svetlost uz odličnu estetiku. Led sijalice su multifunkcionalni način osvetljenja i zbog toga nisu savršene samo za kupatilo. Odlično se uklapaju u sve prostorije: od kuhinje, preko hodnika, spavaćih i dnevnih soba. Dizajn je raznovrstan, i može se naći za svaki stil opremanja doma. Baš zbog toga što daju savršeno osvetljenje, mogu se naći u svim prostorijama – gde se čita, gleda televizija, vrše večernje aktivnosti i mnogo drugih poslova koji zahtevaju određeni stepen svetlosti.

Foto: Pixabay

Led rasveta u vidu pojedinačnih led sijalica, traka ili panela može se brzo i lako postaviti u svako kupatilo. Odlična je i sa stanovišta utroška električne energije: znatno je štedljivija, dugotrajnija i daje veći snop svetlosti u poređenju sa klasičnim osvetljenjem. Kada se govori o vrstama led rasvete, one su vrlo brojne i raznolike. Tu su čuveni led paneli, reflektori, cevi, trake i linije, kao i mnogo toga drugog. Svaka vrsta ima svoju namenu, ali ujedno je dosta univerzalnog karaktera i može se koristiti u okviru više različitih prostorija. I ne samo da mora da stoji na plafonu, već led rasveta može da bude gotovo svuda: na podovima, zidovima, ispod šanka, kuhinjskih elemenata, delova nameštaja, stolarije i mnogo drugih mesta. Led sijalice su fenomenalne jer štede novac, i upravo takve, „štedljive“ sijalice daju odličan izgled svakoj prostoriji, bez obzira na kvadraturu, uređenje i konkretnu namenu.

Led paneli za potpuno novu dimenziju svetlosti

Led paneli su vrlo estetski dopadljivi, i mogu biti u kružnom, pravougaonom ili četvrtastom obliku. Razlikuju se prema dimenzijama, mestu i načinu postavljanja, kao i snazi koja daje belo ili obojeno svetlo za kupatilo. Minimalistički dizajn led panela čini ih vrlo traženim i prisutnim u velikom broju domova, ali i kancelarija i poslovnih prostora. Iako su vrlo univerzalni, imaju veliki broj karakteristika po kojima se razlikuju. Led rasveta u obliku panela, njihovih sijalica ili drugih rešenja može da bude izrađena od metalni, aluminijumskih ili plastičnih konstrukcija. Takođe, razlikuje se prema načinu montiranja i mogu biti nadgradni ili ugradni. Još jedna razlika po kojoj se kategorizuje led rasveta je i stepen zaštite, kao i boja svetlosti, koja se kreće do 7.000K.

Konstrukcija u koju je „spakovana“ led rasveta može biti u beloj, sivoj, zlatnoj, crnoj ili nekoj drugoj boji, kao i površine koja je matirana, sjajna ili hromirana. Postoje paneli koji mogu funkcionisati 20.000 časova, ali i oni koji mogu dvostruko i trostruko više. Ugao rasipanja svetla takođe može biti izabran prilikom kupovine. Biraju se oni led paneli koji će dovoljno osvetliti prostor kupatila, i dati estetsku dimenziju dopadljivosti. Led rasveta generalno ima odličnu cenu i pruža veliku korisnost uz minimalne novčane izdatke. Pored rešenja problema električnih instalacija, tu su i vodovodne koje mogu predstavljati povremeno problem u kupatilu.

Foto: Shutterstock

Problemi u funkcionisanju vodovoda – otpušavanje wc šolje, dotok i oticanje vode

Vodovod je vrlo bitna instalacija koja je značajna za dotok i odvod vode kako u kuhinji, tako i u kupatilu. Sastoji se iz postavljanja cevi i njihovog povezivanja sa sifonima i baterijama lavaboa, tuš kabine ili kade, kao i bidea. Takođe, tu je i postavljanje vodokotlića za odvođenje vode iz wc šolje. Odlike kvalitetnog vodovoda treba da omogućavaju nesmetan protok vode, u kojoj kamencu neće biti mesta. Otpušavanje wc šolje često je problem koji je potrebno rešiti u odvodima, posebno ukoliko govorimo o kupatilima starije gradnje.

Nagomilanost bakterija, materija i supstanci može učiniti da wc šolja ne može da funkcioniše kako treba, čak i uz snažne mlazove vode. Otpušavanje wc šolje, kao i sifona lavaboa, kade ili tuš kabine, vrši se na različite načine. Jedan od njih je upotreba specijalizovanih hemijskih sredstava, a drugi je uz alate koji će koristiti majstori ili ukućani. Vodovodne instalacije u kupatilu su vrlo bitne, isto kao i električne, pa je važno sve probleme u njihovom funkcionisanju blagovremeno otkloniti.

Led rasveta jedan je od rešenja problema kratkoročnog funkcionisanja klasičnih sijalica u kupatilu. Posebno se izdvajaju led paneli u okviru kategorije ove rasvete, kao minimalistički dizajnirani, a vrlo snažni i efektni izvori snopova svetlosti. Kupatilo je nedvosmisleno prostorija kojoj je osvetljenje potrebno, i ukoliko se javi problem sa električnim instalacijama, uvođenje led rasvete je odlično i trajno rešenje. Pored toga, često se dešava da vodovodne cevi imaju smetnje u funkcionisanju, kao što je začepljenost odvoda i sifona, curenje i mnogo toga drugog. Iako su problemi u kupatilu sa elektičnim i vodovodnim instalacijama brojni, a nekada i česti, rešenja postoje i najčešće su tu korisni i efikasni saveti i radovi profesionalnih majstora.

Video: Zaštita od kvarova i smetnji: Radnici distributivnog sistema popravili Sunce

(Telegraf.rs/PR)