Proslavimo 1. oktobar - Dan energije, prijateljstva i ljubavi
Svakog 1. oktobra, već pet godina, obeležava se Internacionalni dan kafe
Znamo da je za mnoge ljude širom sveta kafa više od napitka, a za mnoge od nas je dodatni motiv da ujutru ustanemo iz kreveta. Zvuk vode koja vri u džezvi i nežna aroma sveže skuvane domaće kafe, pomažu nam da sa puno energije započnemo dan.
Svakodnevno se u svetu konzumira oko 3 milijarde šoljica energije, prijateljstva i ljubavi. Uz nju se budimo, družimo, volimo. Zato nam je ove godine, kada smo zbog pandemije kovid virusa više vremena provodili kod kuće i menjali navike, posebno važno da proslavimo život i sve one bez kojih ne bismo imali našu savršenu šoljicu kafe. Oni su nam omogućili da pijemo kafu kod kuće, družeći se i održavajući poslovne i privatne veze online, sa ljudima širom planete.
Internacionalna kompanija Strauss Coffee sve vreme pandemije uspeva da sačuva i radna mesta i poslovanje, da nastavi da obezbeđuje kafu svim svojim potrošačima u svim zemljama u kojima posluje. U Srbiji je isti cilj imao i Strauss Adriatic, odnosno Doncafé, koji je odmah na samom početku pandemije brzo reagovao i organizovao bezbedno funkcionisanje kompanije i fabrike kafe Doncafé, koja nije prestala da snabdeva sve ljubitelje kafe željenim proizvodom. Zato su pokrenuli projekat „Kafa kod kuće“ na koji su posebno ponosni.
Tako su zaposleni u fabrici sastavljali pakete sa kafom koji su stizali na kućne pragove širom Srbije, nošene su donacije u kovid bolnice, poklanjani paketi kafe čitaocima različitih portala. Strauss Adriatic je na ovaj način hteo da pruži podršku i svim potrošačima i pokaže zahvalnost medicinskim radnicima, jer je solidarnost vrlina koja se neguje u ovoj kompaniji. Rad od kuće i rad u fabrici, pod novim okolnostima, doneli su i nove izazove koje su zaposleni, uz podršku menadžmenta lako prevazilazili, jer su im ljudi uvek na prvom mestu.
I danas kafa ujedinjuje, jer danas zajedno slavimo kafu, Internacionalni dan napitka sa kojim počinju jutra na svim meridijanima! Predstavljamo vam kako kafe piju u različitim delovima sveta. Za sada, uzmite svoju šoljicu kafe i samo zamislite gde biste želeli da otputujete.
KAKVA SE KAFA PIJE U SVETU
AMERIKA
Kafa je stigla u Ameriku sa hodočasnicima početkom 17. veka, kada su krenuli u „Novi svet“, u potragu za novim prilikama. Kako su dolazili iz različitih zemalja (uglavnom) Evrope, sa njima su dolazile i raznolike tradicije kuvanja i ispijanja kafe. Iako su nekada ljudi pržili, mleli i kuvali kafu u lončićima, danas Amerikanci uglavnom piju filter ili kafu iz aparata. Jutra im započinju sa kafama „za poneti“ različitih ukusa, pa se za poslovne ljude takav način pijenja ovog napitka može već smatrati tradicijom.
ITALIJA
Ako postoji država koja se vezuje za pojam dobrog espressa, onda je to Italija. Ljubitelji kafe se neće razočarati gde god da uđu i zatraže kafu. Iako su u Italiji ne uzgaja i ne prži kafa, oni su usavršili aparat za espresso. To je njihovo tradicionalno jutarnje piće, koje se takođe pije i tokom celog dana. Ako zatražite i malo mleka – videćete umetnike na delu. Zato se u jutarnjim časovima, pre posla, svi guraju po kafićima i „sa nogu“, stojeći, popiju svoju dozu jutarnje magije i – dan može da počne.
ETIOPIJA
Kafa zauzima posebno mesto u kućama Etiopljana, gde se i dalje služi na tradicionalan način. Kada dođu gosti, kafu ne kuva domaćica, kao kod nas. Domaćin kuće melje, kuva i posluži piće gostima uz zdravicu. Kafa je važna u svojoj domovini, zemlji u kojoj je pronađena. Ljudi je piju već više od 1.000 godina, a zanimljivo je da se tada, na samom početku uživanja u ovom napitku, kafa posluživala sa solju ili maslacem, a ne šećerom kao što se to danas čini u mnogim zemljama.
IRSKA
Stanovnici ovog prelepog smaragdnog ostrva su „krivi“ za kreiranje novih recepata sa kafom. Usudili su se da kombinuju mešavinu pića kako bi stvorili vrhunski koktel. Irska kafa izumljena je četrdesetih godina prošlog veka i predstavlja mešavinu viskija, šećera, pavlake i kafe. Kažu da je osmišljena kako bi zagrejala američke turiste koji nisu baš navikli na njihovo prohladno vreme.
VIJETNAM
Kafa je do Vijetnama stigla preko francuskih trgovaca i veleposednika početkom 19. veka. Kako se na dalekom istoku inače šećer ne konzumira u velikim količinama, ni u Vijetnamu ne vole da piju ništa slatko. Svoju kafu ne zaslađuju, već samo stavljaju led u nju. Kako su videli od francuskih kolonijalista , često piju i kafu sa mlekom – cafe au lait.
(Telegraf.rs)