Mnogi rade jednu veoma opasnu stvar kada jedu trešnje: Nisu ni svesni koliko rizikuju svoje zdravlje

Trešnje su veoma popularne tokom leta, ali jedna greška koju prave mnogi može da ih učini opasnim po naše zdravlje

Foto: Pixabay

Na radost mnogih kojima je ovo voće omiljeno, sezona trešanja je počela! Ipak, pored toga što su tako slatke, ukusne i osvežavajuće, ovo voće bi moglo i da ugrozi naše zdravlje...

Ako uživate u svežim trešnjama ili unutar nekog kolača, važno je da znate da nikako ne biste smeli da gutate ili žvaćete košticu.

Koštice trešanja sadrže cijanogene glikozide. Iako naše telo može da apsorbuje male količine cijanogenih jedinjenja, ako preterate, ozbiljno možete da ugrozite svoje zdravlje.

Mnogo opasnije od gutanje koštice jeste njeno grickanje jer se tako direktno otpušta ovo jedinjenje i može da dovede do trovanja.

Simptomi trovanja uključuju glavobolju, vrtoglavicu, nervozu i povraćanje.

Foto: Pixabay

Veće doze cijanogenih glikozida u organizmu mogu da dovedu do problema sa disanjem, povišenog krvnog pritiska i ubrzanog rada srca.

Ako ste sami, ili je neko u vašem društvu progutao nekoliko koštica, najbolje bi bilo da odmah potražite pomoć lekara.

Najčešći način za sprečavanje trovanja jeste ispumpavanje želuca ili povraćanje.

Video: Skači, skači, beri, beri: Nole u trešnja izazovu

(Telegraf.rs)