Nemojte bacati koru pomorandže, limuna, banane: Evo kakvo lekovito dejstvo poseduje
Korišćenje kore voća u praktične svrhe može vam pomoći u smanjivanju bacanja hrane
Kore voća poput pomorandži, limuna, grejpa i banana instinktivno bacamo u smeće nakon što dobijemo ono što nam je od njih potrebno. Umesto bacanja možemo ih iskoristiti na razne načine.
Evo kako možete iskoristiti celu voćku, uključujući i koru, kako biste izvukli maksimum iz svoje kupovine, piše Insider.
Limunova kora
Zahvaljujući visokoj koncentraciji limunske kiseline i osvežavajućem mirisu, limunova kora je savršena za čišćenje kuhinje i kupatila. Portal Insider savetuje da utrljate koru preko slavina, vrata od tuš-kabine i sudopera, a zatim isperite.
Kora avokada
Ne morate dodatno trošiti kako biste iskoristili hidratantna svojstva avokada. Naime, utrljajte unutrašnju stranu kore na vašu kožu i ostavite na pet minuta, a zatim isperite. Time ćete odraditi prirodni piling, prenosi Net.
Pomorandžina kora
Umesto da kupujete nezdrave slatkiše u trgovinama, napravite svoje slatkiše s korom pomorandže poput kandiranih pomorandži, marmelade ili slatkog sirupa za čaj.
Kora banane
Utrljajte unutrašnjost kore na stare cipele i po listovima biljaka lončarica, pa ih obrišite krpom. Tako ćete ispolirati cipele i "oživeti" biljke jer su banane bogate kalijumom, glavnim sastojkom imalina za cipele i dobrodošlim nutrijentom za biljke. Možete je utrljati i na masnice i ubode komaraca.
Kora grejpa
Grejp je već dugo na dobrom glasu zbog svojih zdravstvenih koristi, poput snižavanja holesterola i krvnog pristiska. Osim toga, njegova se kora može iskoristiti za čaj koji je bogat vlaknima. Naseckajte koru i stavite je u kipuću vodu na 15 minuta, a ako želite da ga zasladite dodajte malo meda.
Kore voćki možete iskoristiti i za bogaćenje tla za vrtlarstvo, odnosno đubrenje.
(Telegraf.rs)