Ne dozvolite da vam virusi uđu u kuhinju: 4 predmeta koja redovno morate da menjate

Ovo su kuhinjski predmeti koji su najrizičniji za prenos bolesti, i evo koliko često svaki od njih treba da održavate

Foto: Pixabay

Pojedine najprljavije površine u svakom domaćinstvu uopšte se ne nalaze u kupatilu ili toaletu, kako bismo svi najpre pomislili, nego upravo u kuhinji. Kuhinjske potrepštine, poput sunđera za pranje ili kuhinjskih krpa, mogu postati idealno mesto za razmnožavanje bakterija, piše Better Homes & Gardens.

Budući da ti predmeti svakodnevno dolaze u dodir s našim rukama, hranom i licem, važnije je nego ikad pre da ih pravovremeno čistimo ili zamenimo novim, prenosi Net.

Ovo su kuhinjski predmeti koji su najrizičniji za prenos bolesti, i evo koliko često svaki od njih treba da održavate.

Daske za sečenje

One su zasigurno jedna od najsvestranijih kućnih potrepština. Savršene su za pripremu hrane, a imaju dug životni vek – naravno, ako se pravilno održavaju i skladište. Daske za sečenje, bilo da su plastične ili drvene, trebalo bi da se menjaju kada primetite dublje rezove u njihovoj površini, jer je to savršeno mesto za bakterije.

Kuhinjski sunđeri

Koriste se svakodnevno i dolaze u dodir s različitim bakterijama i prljavštinom, stoga nije ni čudno da se brzo prljaju. Da biste ih dezinfikovali nakon svake upotrebe, možete ih zagrejati u mikrotalasnoj pećnici ili oprati u mašini za pranje posuđa, a preporučuje se njihovo menjanje barem jednom mesečno.

Kuhinjske krpe

I one dolaze u dodir s prljavštinom na dnevnoj osnovi. Kako biste se osigurali od bakterija, kuhinjske krpe menjajte svakodnevno, a prljave perite na najvišoj dostupnoj temperaturi (90 ili 95 stepeni Celzijusa). Kuhinjske krpe koje su poderane ili imaju mrlje koje se ne daju oprati, bacite u smeće.

Foto: Shutterstock

Plastične kutije za hranu

Predugo korišćenje bilo kojeg plastičnog predmeta, posebno onog koji je namenjen za jednokratnu upotrebu, može biti opasno. S vremenom se plastika raspada, što uzrokuje da hemikalije procure u vašu hranu. Potražite znakove istrošenosti nakon svake upotrebe (poput pukotina, promene boje ili neobičnih mirisa) i uvek bacite jednokratnu ambalažu nakon što potrošite proizvod. Predmete, odnosno kutije za višekratnu upotrebu zamenite svakih nekoliko godina.

Video: Kako održavati kuhinju čistu u doba korona virusa

(Telegraf.rs)