Najprirodniji način farbanja jaja, uspeva baš svaki put, pa čak i onim manje veštim domaćicama
Možda okolnosti zbog pandemije korona virusa nisu najveselije, ali sa ovim načinom farbanja jaja oduševićete svoje ukućane
Danas je Veliki petak, dan rezervisan za farbanje jaja. Ukoliko tragate za prirodnim načinom ukrašavanja jaja, a istovremeno i nepogrešivim živopisnim bojama vreme je da ofarbate jaja u lukovini, nećete se pokajati.
Domaćice u Srbiji već dugi niz godina farbaju jaja u lukovini (ljusci od starog crnog luka). Tamno crvena boja koja prelazi u tamnu braon nepogrešiv je način za nezaboravno ofarbana uskršnja jaja.
Sastojci:
- 20 jaja
- Tanke čarape koje ćete iseći na 20 komada
- 6 šaka suve lukovine
- 2 kašičice sirćeta
- 2 litre vode
- konac
- 20 komada različitih listića
Priprema:
Nabrati listiće različitih oblika (držati ih u vodi da ne uvenu, a i lakše se lepe za jaje). Iseći najlon čarapu na komade, za 20 jaja 20 delova čarape (savet je da delovi čarape budu dovoljno dugi da biste mogli lepo da zategnete i uvežete čarapu koncem na jednoj strani).
Staviti listić na jaje, prekriti ga sa komadom čarape, zategnuti čarapu preko jajeta, zavrnuti je i svezati čvrsto koncem.
Kada je pripremljeno ostatke čarape odseći makazama.
Ukoliko vam je proces zavijanja u čarape komplikovan, možete ostaviti nekoliko jaja bez listića i čarapa kako bi dobila jednoličnu, crvenu boju lukovine.
Složiti trećinu lukovine na dno lonca, na nju poslagati 10 pripremljenih jaja, staviti drugu trećinu lukovine, ponovo složiti jaja i pokriti sa ostatkom lukovine. Naliti hladnu vodu 4 prsta iznad lukovine, dodati so i sirće i staviti da se kuva.
Za što bolje primanje boje nakon što se se jaja skuvala ostavite ih još pola sata da odstoje u lukovini.
Kada se jaja prohlade, makazama skidajte uvezane čarape, a osušena jaja, za sjajan izgled, premažite krpicom na koju ste nakapali ulje.
(Telegraf.rs/B.K.)