Kako da sašijete masku za lice od materijala koji ima svako domaćinstvo?

Beogradska umetnica je rešila da sa svima podeli detaljno uputstvo za šivenje maske za lice

foto: Facebook/Štepalica

U svim zemljama pogođenih korona virusom stanovnici nose maske u pokušaju da se zaštite od infekcije. 

S obzirom da su građani u Srbiji zabrinuti zbog nedostatka zaštitnih sredstava i opreme u vreme pandemije, pojedini kreativci su pokrenuli akciju u kojoj pozivaju sve zainteresovane da sami izrade svoju masku.

Beograđanka Ana Janković, programer po struci, u modnom i blogerskom svetu poznata kao AnaJan Štepalica, podelila je detaljno uputstvo za šivenje putem svog profila na Fejsbuku.

Ana je u svojoj objavi napomenula da ovo "nije apsolutna zaštita od virusa, a da se maska pravi u duplom sloju od pamučnog platna (poput posteljine)", odnosno materijala koje ima svako domaćinstvo.

Kako je reč o zaštitnom sredstvu koje se pravi u udobnosti svog doma, maske nisu iste kao one original protiv virusa i mogu da posluže kao privremena pomoć u nedostatku bolje zaštite. To znači da je pre i posle upotrebe obavezno iskuvate i menjate je često.

- Masku koju nosite ne dirajte rukama spreda, kada morate da je skinete, dodirujte je samo u predelu trake / lastiša kojom je pričvršćena za lice - napomenula je Ana u svojoj objavi.

Na sledećim fotogrfijama su predstavljene instrukcije za šivenje maske za lice:

VIDEO: I mi smo nedavno napravili jednostavnu masku, a dr Nestorović je rekao da li je efikasna

(Kristina Milošev/Telegraf.rs)