Bacate iskorišćeno ulje u slivnik? Evo zašto to više nikada nećete raditi
Ukoliko upotrebljeno ulje prosipate u slivnik svoje sudopere, trebalo bi odmah da prekinete tu praksu
Svako ulje ili smesa masnoća biljnog i životinjskog porekla koristi se za kuvanje u mnogim domaćinstvima, ali većina ljudi ne zna kako pravilno treba jednom iskorišćeno ulje da odloži i baci.
Mnogi najčešće upotrebljeno ulje bacaju u slivnik, ali ovo može da izazove ozbiljne probleme, odnosno zagušenje u odvodu.
Ulje za kuhanje nikada ne treba sipati u odvod. Razlog je zato što se masti, ulje i masnoće stvrdnjavaju i učvršćuju i mogu da stvore čepove koje je teško razbiti.
- Čak i ako razgradite ulje sa sapunom i toplom vodom, ono se može ponovo očvrsnuti nakon što se ohladi i prouzrokovati blokiranje odvodnih cevi i kanalizacije - objasnio je stručnjak iz britanske kompanije "Waste Cycle".
Postoji mnogo načina na koje možete baciti ulje koje stre prethodno koristili, ali prvo i osnovno je da ga ostavite da se dobro ohladi.
Potrudite se da uvek pri ruci imate plastičnu flašu i mali levak, a potom, kada se ulje ohladi, sipajte ga u pripremljenu flašu. Na kraju je dobro zatvorite i bacite u kantu.
Gde vi obično prosipate, odnosno bacate upotrebljeno ulje?
(K.M./Telegraf.rs)