Koliko je zapravo dobro da čuvamo hleb u frižideru i da li će tako duže ostati svež?
Svi znamo da hleb ne može dugo da se održi svežim
Postoje brojni saveti o tome kako da produžimo svežinu određenih namirnica, a jedna od njih je da hleb može duže da se održi svežim ukoliko ga čuvamo u frižider.
Nismo mogli da se ne zapitamo, da li je ispravno da hleb čuvamo u frižideru?
Hleb je sačinjen od proteina koji pružaju strukturu i teksturu hlebu, dok skrob daje punoću i volumen omiljenoj namirnici mnogih. Skrob koji se nalazi u hlebu deluje kao glavna komponenta za zadržavanje vode što istom daje mekoću. Upravo je skrob komponenta koja je kristalne prirode i ona se odmotava kada dođe do promene u temperaturi i tada dolazi do procesa koji se naziva želatinizacija.
Kada pečemo hleb skrob se želatinizira što znači da se njegove komponente nepovratno odmotavaju i formiraju mekanu strukturu hleba.
No, kada hleb stavimo ispod sobne temperature onda dolazi do rekristalizacije skroba koji tada pokušava da se vrati u kristalnu strukturu, što predstavlja retrogradni proces.
Ovaj proces izbacuje vodu iz skroba i omogućava da bude dostupna za hemijsku i mikrobnu aktivnost. Upravo to će učiniti da hleb bude tvrđi i ustajaliji. Jednostavnije rečeno, frižider će učiniti da se ovakav proces dogodi.
Ipak, važno je da znate da ne postoji nikakva opasnost od čuvanja hleba u frižideru, pa gde god da ste navikli da ga čuvate, slobodno tako i nastavite.
(Telegraf.rs/B.K.)