Kuvanje kod kuće je samo jedna od pet novogodišnjih odluka koje vam garantuju zdravlje
-Kada kuvate kod kuće imate potpunu kontrolu nad onim što stavljate u jelo koje jedete
Bez obzira da li želite da smršate, poboljšate nivo holesterola ili da jednostavno imate više energije, imamo za vas 5 novogodišnjih odluka koje vam mogu pomoći da ostvarite svoje ciljeve.
- Pažljivo obraćajte pažnju šta jedete
- Kuvajte kod kuće
- Obrok bez mesa jedan dan u nedelji
- Više voća i povrća
- Više vode
-Kada kuvate kod kuće imate potpunu kontrolu nad onim što stavljate u jelo koje jedete, tako da ako imate neke specifične potrebe možete lako osigurati da su one zadovoljene, ili pak ako nemate, možete se pobrinuti da koristite najbolje moguće sastojke- rekla je Džeki Njudžent, kulinarska nutricionistkinja i autorka knjige "The All-Natural Diabetes Cookbook."
- Kuvanje kod kuće omogućava vam upotrebu svežih sastojaka, sezonskih proizvoda i hrane bez veštačkih konzervanasa. Takođe vam omogućava da sastojke poput soli koristite samo u onim količinama koje su potrebne vašem telu- govori ona.
Da biste započeli, krenite sa pravljenem plana za kuvanje koji uključuje prikupljanje recepata, potrebnu opremu i sastojke, kao i određivanje broja dana u jednoj nedelji koje biste posvetili kuvanju.
-Ukoliko trenutno uopšte ne kuvate, krenite sa jednim obrokom nedeljno- rekla je Džeki i dodala: -Ovog meseca može biti jedan obrok nedeljno, već sledećeg meseca to mogu biti dva obroka.-
Za osnovnu opremu za kuvanje, Džeki preporučuje sledeće potrepštine: veliku dasku za sečenje, oštar kuhinjski nož, veliku šerpu sa poklopcem, silikonsku spatulu, drvenu kašiku za kuvanje i veliki tiganj otporan na lepljenje hrane.
Što se tiče sastojaka koje treba imati u ostavi, Džeki preporučuje sastojke, pored osnovnih, kao što su žitarice, orašasti plodovi, sušeno voće i sirće i dodaje:
-So, biber i ekstra devičansko maslinovo ulje su moje tri osnove bez kojih ne mogu živeti-
Kada je u pitanju odabir recepata, birajte one u kojima biste uživali i za koje će te naravno imati vremena da napravite.
-Ponekad, recepti mogu biti prenatrpani dugom listom sastojaka i sa tehnikama kuvanja koje vama nisu poznate, što ne znači da neki jednostavniji recepti na koje naiđete ne mogu biti jednako ukusni i kompletni.- kaže Džeki.
Običan omlet, sendvič sa grilovanim sirom i osnovno jelo od špageta sasvim su dobra jela za jedan početak.
Za nekoga ko kuva povremeno a želi da počne više, Džeki preporučuje usavršavanje tehnike sa kuhinjskim nožem.
-Dobro baratanje kuhinjskim nožem sastavni je deo pripreme recepata, posebno zdravijih, gde može biti potrebno puno seckanja sastojaka na bazi bilja- kaže ona.
Obavezno označite dane na vašem kalendaru kada planirate da kuvate i isto tako dane kada planirate da idete u kupovinu sastojaka kako biste kasnije mogli da uvidite da li je došlo do promene, odnosno da li više kuvate nego u prethodnom periodu, prenosi CNN.
(Telegraf.rs/M.T.)