Nikada više nemojte koristiti plastične varjače dok kuvate, hemikalije dospevaju direktno u hranu

Nemački naučnici imaju nove dokaze protiv korišćenja plastike pri kuvanju

Foto: Shutterstock

Eksperti kažu da bi u širokom luku trebalo da izbegavate plastične kašike, špatule i varjače pri kuvanju.

Plastika je toksična i kao takva može da naškodi zdravlju jetre i tiroidne žlezde, upozoravaju naučnici iz Nemačke.

Posebno je važno da ne koristite plastiku ukoliko kuvate hranu na temperaturi iznad 70 stepeni.

Naučnici kažu kako mnoge plastične kašike za kuvanje sadrže štetne materije- oligomere koji na temperaturi iznad 70 stepeni direktno dospevaju u hranu.

Ukoliko u velikoj dozi dospeju u organizam mogli bi da poremete rad jetre i izazovu oboljenja štitaste žlezde. Takođe, hemikalija iz plastike povezuje se sa neplodnošću, rakom i visokim holesterolom.

Foto: pixabay.com

Ovo je samo još jedno od istraživanja koje potvrđuje da plastika koja se koristi u industriji hrane otpušta štetne toksine koji dospevaju vaš ručak, a kasnije i u naš organizam.

Mnoge plastične kašike, varjače i špatule napravljene su od sintetičkih hemikalija kako bi bile otporne na visoke temperature.

Istraživanja koja su rađena na životinjama dokazuju da ove hemikalije izazivaju tumore jetre, pankreasa i testisa, a štetno utiču na plodnost.

Nemački federalni institut upozorava da plastiku treba držati dalje od vrele hrane jer u kontaktu sa visokom temperaturom oligomeri dospevaju direktno u hranu.

(Telegraf.rs/B.K.)