Koju hranu možete da jedete i posle 5 dana u frižideru, a koju morate baciti već sutra
Kako da znate kada je krajnje vreme da napravite čistku u frižideru
Koliko dugo sme hrana da stoji u frižderu pre nego što je proglasimo "nejestivom"? Čak i kad ne promene miris ili boju, neke namirnice ne treba jesti posle određenog vremena.
Kako da znate kada je krajnje vreme da napravite čistku u frižideru, a šta je poželjno da pojedete koliko još danas?
Ako je temeperatura u vašem frižideru 4°C ili niže, evo koji je rok trajanja namirnicama.
Salate - salate od jaja, piletine, šunke, tunjevine, i makaroni - držati 3 do 5 dana
Viršle - otvoreno pakovanje - držati 1 nedelju
Viršle - neotvoreno pakovanje - držati 2 nedelje
Meso - otvoreno pakovanje ili mleveno - držati 3 do 5 dana
Meso - neotvoreno pakovanje - držati 2 nedelje
Sirova slanina - držati 7 dana
Sirova kobasica od piletine, ćuretine, svinjetine ili govedine - držati 1 do 2 dana
Pljesakvice i drugo mleveno meso (govedina, ćuretina, teletina, svinjetina, jagnjetina i njihove mešavine) - držati 1 do 2 dana
Sirova i pečena govedina, teletina, jagnjetina i svinjski odresci - držati 3 do 5 dana
Sirova piletina ili ćuretina u komadu - držati 1 do 2 dana
Sirovi komadići piletine i ćuretine - držati 1 do 2 dana
Čorbe i variva - sa povrćem i mesom - držati 3 do 4 dana
Kuvano meso - držati 3 do 4 dana
Pohovani pileži komadići - držati 3 do 4 dana
Pica - držati 3 do 4 dana
Kada je reč o ostacima hrane, pridržavajte se sedmodnevnog pravila - lako kvarljivu hranu bacite nakon sedam dana.
(Telegraf.rs)