Koju hranu možete da jedete i posle 5 dana u frižideru, a koju morate baciti već sutra

Kako da znate kada je krajnje vreme da napravite čistku u frižideru

Koliko dugo sme hrana da stoji u frižderu pre nego što je proglasimo "nejestivom"? Čak i kad ne promene miris ili boju, neke namirnice ne treba jesti posle određenog vremena.

Kako da znate kada je krajnje vreme da napravite čistku u frižideru, a šta je poželjno da pojedete koliko još danas?

Ako je temeperatura u vašem frižideru 4°C  ili niže, evo koji je rok trajanja namirnicama.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Salate - salate od jaja, piletine, šunke, tunjevine, i makaroni  - držati 3 do 5 dana

Viršle - otvoreno pakovanje - držati 1 nedelju

Viršle - neotvoreno pakovanje - držati 2 nedelje

Meso - otvoreno pakovanje ili mleveno -  držati 3 do 5 dana

Meso - neotvoreno pakovanje -  držati 2 nedelje

Sirova slanina - držati 7 dana

Sirova kobasica od piletine, ćuretine, svinjetine ili govedine - držati 1 do 2 dana

Pljesakvice i drugo mleveno meso (govedina, ćuretina, teletina, svinjetina, jagnjetina i njihove mešavine) - držati 1 do 2 dana

Sirova i pečena govedina, teletina, jagnjetina i svinjski odresci  - držati 3 do 5 dana

Sirova piletina ili ćuretina u komadu - držati 1 do 2 dana

Sirovi komadići piletine i ćuretine - držati 1 do 2 dana

Čorbe i variva - sa povrćem i mesom - držati 3 do 4 dana

Kuvano meso  - držati 3 do 4 dana

Pohovani pileži komadići - držati 3 do 4 dana

Pica - držati 3 do 4 dana

Kada je reč o ostacima hrane, pridržavajte se sedmodnevnog pravila -  lako kvarljivu hranu bacite nakon sedam dana.

(Telegraf.rs)